A hobbi testépítőkön (engem beleértve) miért nem látszik az, hogy gyúrnak?
Vagy cingárok kis izmokkal vagy nagy darab hájasak.
Miért nincsenek esztétikus testűek?
Vagy ez a genetika miatt van? Csak nagyob kevés olyan ember van akin látszik is az edzés?
Azokon nem látszik az edzés, akik még nem raktak bele elég évet a sportba, meg akik szarul edzenek, vagy táplálkoznak, vagy mindkettő. Ez valóban a konditerembe járók 80%-ra igaz, de attól még, mert konditerembe jársz, még nem vagy hobbi testépítő. Az is gyakori amúgy, hogy adott illető jól edz és jól táplálkozik X hónapig, látszik is a fejlődés és az eredmény, aztán Y hónapig megint nem konzisztens, megint elmegy a fókusz valamelyikről (vagy mindkettőről), aztán visszafejlődik, vagy stagnál.
Szerencsére ma már naturál srácok között is egyre jobb fizikumokat lehet látni hobbi szinten is, mert ma már a csapból is a tudásanyag folyik mind tiktokon, mind instagramon, mind youtube-on, ráadásul ma már különösen divat (ezáltal fontos) jól kinézni.
Meg ez a "nem látszik rajta, hogy kondizik, nem esztétikus" dolog is olyan, hogy ja, a konditerembe járók legnagyobb része tényleg nem egy Jason Momoa, de azért az a csávó, aki évek óta jár gyúrni (még ha nincs is különösebben nagy tudása edzés és étkezés terén), az beáll egy tipikus magyar középkorú férfi mellé, aki se a súlyzózást, se semmilyen sportot nem csinált soha életében, csak a lángolt kolbászt pörgeti a dobozos sörrel minden nap, akkor egyből meg tudod mondani, hogy melyik jár konditerembe.
Erre egy jó példa apám, akinek hiába mondok dolgokat edzésprogramozásról vagy diétázásról, egyik fülén be, másik fülén ki, nem is érti ezt a szakmázást. Ő csak pusztán hobbiból és szórakozásból évek óta ugyanazokkal a súlyokkal csinálgatja a kis izolációs gyakorlatait, meg az étrendtervezés is abból áll neki, hogy együnk sok húst, attól épül az izom, aztán mégis ezerszer jobban néz ki a fater 50 évesen, mint az európai férfiak legnagyobb százaléka a 30-40 éves korosztályból.
" jó példa apám "
nekem nagybátyám ilyen. 53 éves nem tudom hány éve jár edzőterembe. ő is csinálgatja az izoláciokat meg dolgozgat a gépeken és a csigákon meg normálisan eszik nem zabál össze minden szart korlátlan mennyiségben de amugy ő se sokat tud az edzésről vagy a diétáról. mégis tök jó a lába tök kerek a válla tök széles a háta. mi kell még pláne ebbe a korba?
elmész egy strandra aztán 10 férfiből 9 tokás lógó csöcsú sörhasas pocakos malac kortól függetlenül. ha csak egy picit normálisan odateszed magad a terembe pár hónapig vagy jobb esetbe pár évig akkor te leszel az a 10ből 1 aki jól néz ki hiába nem vagy Lazar Angelov
mindig azt felejti el mindenki hogy nem rohadt jól kell kinézni és irreális célokat kitűzni hanem csak simán jól kell kinézni. ez meg nem egy megvalósíthatatlan terv akár rövid távon is
Ahogy írták, plusz hozzátenném, hogy a legtöbb ember aki lemegy magától a terembe, az általában az átlagnál szarabbul néz ki, gyengébb, zsírosabb stb. Azok az emberek, akik alapból nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, erősebbek, kisebb százalékban kezdenek el maguktól edzeni, mivel alapból izmosabbak az átlagnál, nem éreznek késztetést, hogy változtassanak. Általában az ilyen embereket az ismerősök, haverok hívják el egyet edzeni, aztán mivel jól ment, megszeretik az edzést (vagy nem).
Nyilván ez nem mindenkire igaz és néha megesik, hogy valaki a gizdább testfelépítése ellenére is jól reagál az edzésre, de általánosan elmondható, hogy a terembe járók többsége átlag alatti adottságokkal rendelkezik.
Ahogy írják
Nem fektet elég időt és információt a táplálkozásba vagy edzésprogramozásba
Pl nem mindegy hogy a gyúrás mellé bedob egy tálca süteményt vagy inkább tojást húsokat stb eszik
Nem mindegy hogy megvan e az elég fehérjebevitel
És ahogy írták ha évek alatt ugyanazoknál a súlyoknál tart és nem is akar tovább menni az se segít
6
Plusz cingárabb testalkatnak nem is áll jól a túl száraz. Tapasztalatból beszélek. Mert túl vékonynak hat.
Nekem 15-20 % testzsír ami mellett már férfinak kezdek el kinézni.
9
Ez jó észrevétel. Én pld 188 cm magas vagyok, 15 éve edzem kisebb nagyobb kihagyásokkal és “leszálkásítva” mindig is vékonynak néztem ki. Feltömegelve (103 kg volt ami sikerült úgy 20% testzsírral) néztem ki kb átlagnak. Ugye az a súly ami mellett egy 190 centis ember már férfiasnak néz ki. Az alatt gizda. Pld én 90 kilósan gizdának, soványnak nézek ki, hiába, hogy az leszálkásított izmos test.
Szerintem izomtömggel abszolút max 10 kilót tudsz dobni a természetes tömegeden. Tehát egy 75 kilós szárazon max 85 tud lennei, egy 85 kilós max 95. Koxxal persze lehet 20-25-öt is akár. De például egy Swarzenegger (akinek 112 kiló volt a versenysúlya) egész biztos, hogy edzés nélkül sem 60 kilós nyeszlett fiú lett volna hanem minimum 95-100 kilós alapból izmos testalkatú. Tehát neki is max 10-15 kiló extra izom volt a testén.
Nem mondom, hogy ez 100% így van de ezt figyeltem meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!