Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Rövidebb távon kevesebb alvás...

Rövidebb távon kevesebb alvás nem para, akár hosszabb távon sem?

Figyelt kérdés

Nemrég elindult az egyetemi flélév. Mármint félév, nem tudom ezt hogyan gépeltem így el. Szóval előtte, akár hajnali 3 vagy fél 3 kor feküdtem és aludtam akár 11 ig, de azért nem mindig ugyanakkor keltem és feküdtem. Az egyetem kezdetete óta olyan 1 hónap telt el és mindig hajnalban fekszem és olyan nyolckor kelek. Hajnal az nem 3 vagy fél három, hanem hajnali 1, tehát korábban is fekszem mostanság de így is kevesebbet alszom, mert még sokkal korábban kelek. Ugye edzés-pihenés-étkezés kombó fontos, én meg hát most kevesebbet pihenek és félek az izmok sínylik meg, de remélem hogy feleslegesen aggódom. Később próbálnék többet aludni.

Ez egy hónapja tart. Érdekes, hogy napközben csak néha vagyok álmos és az edzéseim zöme nagyon jól megy, kicsit kevesebb gyakorlatot végzek de sikerült ugyanannyi súllyal emelnem az ismétlésszámon is, csak kicsit kevesebb az össz sorozat, de az edzések sokszor jól mennek. Igazából ébresztő nélkül magamtól is korábban kelek mostanság.

Ez az egy hónapos periódus ugye nem probléma még? Illetve ha az edzések jól mennek, akkor lehet hogy a mostani alvásmennyiség is elegendő nekem?

Amúgy nem alszom el túl könnyen.

2023. márc. 25. 12:56
 1/2 anonim ***** válasza:
84%

Ahogy olvasom, 7 óra alvás még így is megvan.

Mindenkinek változó, hogy mennyi idő az, ami elég neki. Nekem 7 óra elég, másnak kevés. Van, akinek 6 óra is elég.

Sokkal inkább számít az, hogy milyen minőségű az alvás. Volt már olyan, amikor 9 órát aludtam de fáradtabb voltam, mint amikor 6 órát.

Hacsak nem vagy profi kártyás testépítő, akkor nem éppen lesz annyira számottevő különbség később sem aközött, hogy Te most 7 vagy 8 órát aludtál. 7 óra alvásnak elegendőnek kell lennie.

"én meg hát most kevesebbet pihenek és félek az izmok sínylik meg"

Mármint, milyen tekintetben? Izmot veszíteni nem fogsz attól, mert 1 órával kevesebbet alszol.. Nem olyan egyszerű izmot veszíteni, sőt, kifejezetten nehéz. (pl izmot megtartani elég lehet akár az azelőtti volumened 1/3-a is) Akkor kezdj el aggódni, ha abbahagyod az edzést, és nem viszel be elég fehérjét, na akkor veszíthetsz izmot, de ez is hónapok alatt..

Én 7-8 óra környékén alszom az utóbbi 1 hónapban, mert bejárós lettem és 4 órakor kelek reggel. Nagyon segít a melatonin abban, hogy hamarabb tudjak elaludni. Ha nem alszol el túl könnyen, akkor mindenképp próbáld ki. (nem drága cucc, gymbeamen 120 kapszula 1500 Ft környékén volt)

2023. márc. 25. 13:22
 2/2 A kérdező kommentje:

Első kommentelő és mindenki!

Igazából a kérdés kiírásakor nem is számolgattam ki, hogy mikor hány órát aludtam, de a lefekvésem ideje azért változott és volt, hogy 8 előtt keltem, olyan fél nyolckor vagy negyed nyolckor. Ergo kicsit kevesebbet aludtam, mint ahogy a kérdésben írtam, mármint az utóbbi szakaszban.

Szóval az a 7 óra alvás belefér hat órába is, talán néha 6 óra se, de a 6 óra tán megvolt. Esetleg 5-6 óra között, rosszabb esetben. Tehát ugyanaz, már a kérdés, csak nincs meg a 7 óra se.

Ezt kiegészítésnek le akartam írni

Hogyan hogyan sínylenék meg az izmok? A kevés pihenés miatt izomvesztésre gondoltam, csak nem akartam túl keményen fogalmazni. xD

Viszont azt megkérdezném, hogyha lenne valakinek egy olyan hónapja, amikor aludna mondjuk napi 4 órát, ha edzene és elég fehérjét enne, akkor se veszítene emiatt izmot? Mert ha akkor se, nincs mitől félni.

Illetve az egyik fő gondolatom, amire nem válaszolt az amúgy készséges választ adó első, hogy ha alapvetően nagyon jól megy az edzés, akkor azt vehetem annak, hogy aludtam eleget? Ergo ha túl kevés az alvás, nem menne jól az edzés, ha jól megy, akkor elég volt. Ez az egyszerű logika működik?

2023. márc. 25. 17:28

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!