Lehet valaki alapból erős?
Mennyire számít a genetika az erőben?
Mindig vonzottak a súlyok, de sosem edzettem, most 40 felett kezdtem el. Miután kb. meglett a helyes végrehajtás, a második napon 80kg (3x10 ismétlés..a harmadiknál már csak 8 ment) volt a felhúzásom, 65 kiló a guggolás (3x10 ismétlés) és 50 kiló a fekvenyomás (szintén 3x10).
Szerintem ez ahhoz képest, hogy először csináltam meglepően jó, de nem dicsérni akarom magam, hanem őszintén meglepődtem, hogy ez hogyan lehetséges, szóval ezért kérdezem.
Nyilván számít a testsúlyod, a testfelépítésed, az izületeid állapota, a csontozatod, és még sorolhatnám reggelig, de a 80 kilós felhúzás, a 65 kilós guggolás és az 50 kilós fekvenyomás pont egy teljesen átlagos kezdő szint, egyáltalán nem kimagasló. Nagyjából innen szokott indulni az átlag. Nem megsérteni akarlak, szimplán csak tudd, hogy persze lehetne ennél sokkal rosszabb, de egyáltalán nem kimagasló eredmény, plusz az első edzéseidből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni.
A genetika inkább ott jön képbe, hogy valakinek egyszerűen gyárilag jó genetikája van a guggoláshoz, mert széles a csípője, széles a vállüve (fontos, mert odahelyezed a rudat), vastag a térde, megfelelő a bokamobilitása. Valakinek gyárilag jó a genetikája a fekvenyomáshoz, mert flexibilis a gerincoszlopa és a hátizomzata, anatómiailag könnyen kiemeli a mellkasát, stabil a lapockamozgása. Így végig lehetne menne az összes gyakorlaton. Ilyen genetikai adottságokkal nyilván komolyabb súlyokat leszel képes megmozgatni (megfelelő edzésprogramozás mellett), mint a pozitív genetikai adottságokkal nem rendelkező sporttársaid, de ez azért így elég általánosító, ugyanis az erő nem pusztán genetikai adottság függvénye. Az erő elsősorban idegrendszeri adaptáció függvénye. Az meg egyébként összességében igaz, hogy minél nagyobb az egyén, minél jelentősebb izomtömeggel, potenciálisan annál nagyobb súlyokkal képes dolgozni. Nyilván vannak félistenek, akik 70 kilós kölyökként felhúzzák a 220 kilót, de azért valljuk be, hogy ez nem túl gyakori. Ha te igazán nagy súlyokat akarsz emelni, akkor kell a tömeg, kell a hús.
Szerintem az átlag valamivel alacsonyabbról indul, de feltételezem, hogy előtte mást is sportoltál, így ez egyáltalán nem meglepő.
Nézd meg a strengthlevel.com-t az alapgyakorlatokra vonatkozóan, és később majd rájössz, hogy nagyjából az ott megjelölt felső 5-10 százalékba már nehéz bekerülni (naturálban), ugyanis a fejlődésed egy-két éven belül érezhetően be fog lassulni (ez a természetes), és utána jön majd a neheze.
lehet, de ritka
alapból erős pl az aki 0sportmulttal az első edzésén belenyom a saját testsúlyánál nagyobb súlyba.
a te számaid nem átlag felettiek szerintem ha csak nem vagy nő.
Köszi a hozzászólásokat. Rendben, nem lepődöm meg akkor annyira (b-kker, elfelejtettem írni, hogy igen, nő vagyok, de gondolom nem számottevő különbség).
Sportolok, de csak teniszezem (régen komolyan versenyeztem, most már csak poénból), tényleg nagyon sajnálom, hogy csak most kattantam rá a súlyokra, de nagyon élvezem. Végülis ez a lényeg, tulképp mindegy, hogy mi mennyi :)
170 centi vagyok és változóan 63-65 kiló. Igyekszem 60-62 lenni, de az már tényleg a régi versenysúlyom, talán nem lenne reális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!