Milyen edzést ajánlotok?
Eddig nem igazán foglalkoztam a testemmel, de rájöttem hogy lenne értelme belevágni egy kis heti edzésbe(havi bérlettel), leginkább mellre és fenékre szeretnék edzeni.
16/L
"leginkább mellre és fenékre szeretnék edzeni"
Nem így működik, hogy kiemelsz két testrészt, amit te leginkább szeretnél edzeni, a többit meg csak úgy másodlagosan. Amíg egy alapszintű tudás sincs a fejedben (16 évesen ez egyébként annyira nem ciki, ugyanis nálad sokkal idősebb emberek sem tudnak semmit a súlyzós edzésről), addig én nem erőltetném a konditerembe járást, mert a céltalan maszatolásba csak meg fogsz sérülni, vagy csak szimplán annyira megutálod/megunod az erőedzést, hogy offolod az egészet. Neked (ahogy akárki másnak is) szükséged van egy progresszív súlyzós edzéstervre, mellette pedig egy célnak megfelelő étrendre (kalóriaszámolás, fehérjeszámolás, stb.). Informálódj a témában, tanulj, edukálódj. Mivel 16 évesen te nem fogsz PubMed tanulmányokat olvasgatni, ezért hallgass szakmai podcastokat. Lányként Dubi Anna YouTube csatornáját tudom ajánlani a témakörben. Az sem rossz megoldás, ha még most felkeresel egy hiteles személyi edzőt, és akkor talán nem kell a kukába dobni a kezdő éveidet, mint sokunknak kellett anno az akkori információhiányos világ miatt.
Én is 16 éves lány vagyok, január óta járok terembe. Lehet kivétel vagyok, de nekem edző nélkül is sikerült egy eredményes edzéstervet összehoznom, megfelelő étkezéssel társítva.
Lehet ez a social mediaknak köszönhető, én utánanéztem rendesen, hogy mit hogyan érdemes csinálni, és kb szeptemberre sikerült elérnem azt az állapotot, hogy már teljesen otthonosan mozgok a teremben, nem izgulok nagyon rajta, hogy mit hogy kell, mert valahogy érzem.
Szerintem elsősorban nézz videókat, Dubi Annát én is csak ajánlani tudom, de igazából akármilyen hulyén is hangzik, nekem a TikTok is sokat segített az elején. Keress gyakorlatokat, próbáld meg először a teljes testes edzésnapokat, majd idővel úgyis kialakítod azt a tervet, ami neked optimális.
Annyit még megjegyeznék, hogy a helyedben a mell edzését átgondolnám picit jobban. Persze, én is edzek mellre, de ettől se nagyobb se szebb nem lesz, ha ezt várod egy-két gyakorlattól. A formája csúnyúlbi fog, ha túl sok hangsúlyt fektetsz rá. Eleinte lehet, hogy látni fogsz növekedést méretben, de ez csalóka. Csak kicsit nézz ennek jobban utána, mielőtt nekiállsz agyba-főbe fekvenyomni.
Az előző válaszolókkal is egyetértek egyébként, annyi hogy nekem sikerült edző nélkül is szép eredményt elérnem. A lényeg, hogy nézz utána szinte mindennek! Gyakorlatok helyes végzésének, progresszív túlterhelésnek, fehérjebevitelnek stb. Ha gondolod segítek még ha tudok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!