Mekkora súlyokat kell egy kezdőnek használnia?
Ha szerinted van egy minden kezdőre egyaránt érvényes recept, egyaránt kötelező súly, akkor kicsit sem vagy képben a sportággal kapcsolatban. Szerinted egy 60 kilós srác is ugyanakkora súllyal kezd fekvenyomásban, mint egy 100 kilós dagadék? Szerinted vannak középhaladó, és haladó súlyok is? Kicsit szerintem informálódj, mielőtt a terembe mész.
Az átmozgató edzés egyébként mit jelent?
2022. aug. 25. 14:44
2/16 A kérdező kommentje:
Hát van az amit kb. mindenhol ajánlanak "kezdő átmozgató edzés(terv)" néven, kis súllyal heti 3x teljes testes edzés. A kérdés az, hogy a "kis súly" úgy nagyjából mégis mennyit jelentsen?
Még egyszer mondom, hogy mindenkinek egyénre szabott, mindenkinek más a kezdő kis súly. Én anno 50 kilóval kezdtem el fekvenyomogatni kezdőként, de volt olyan osztálytársam, aki az üres rudat alig bírta kinyomni, de ismerek olyan srácot, aki élete első edzésén belenyomott ötöt a saját a testsúlyába. Érted már? Egy kicsit tényleg informálódj, mert az ilyen emberek szoktak pikk-pakk lesérülni.
2022. aug. 25. 14:54
4/16 A kérdező kommentje:
Jó csak mert a 6x20 ismétlés 2 kilóval nem túl izgalmas egy bicepsznél, 5x20 10 kilós fekvenyomás szintén.
Az ilyen 6x20 meg 5x20 ismétléses sorozatoknak amúgy sincs semmi értelme. Én már a 12-15 ismétléses sorozatokat sem tartom okosnak, a 20 ismétlés teljesen felesleges. Olyan súlyokat válassz kezdőként, amelyekkel meg tudod tanulni a szabályos végrehajtás alapjait, de hipertrófia szempontjából is releváns. A 10 kilós fekvenyomásokat még most engedd el, az üres rúd kapásból 20 kg.
2022. aug. 25. 15:04
6/16 A kérdező kommentje:
Az enyém 10, itthoni cucc.
Amúgy meg ez a sok ismétlés nem erősíti az ízületeket?
Semmire nem jó a 6x20 ismétlés. 😂
2022. aug. 25. 15:36
az elején még van értelme a magas ismétlésszámoknak is amig berögzül a mozgás.
de kb akkora súlyokat amivel megy 12ismétlés
2022. aug. 25. 17:14
9/16 A kérdező kommentje:
Jó, és akkor mi a különbség a haladóbb edzések és a kezdő között? Merthogy arra is ilyesmi ismétlésszámokat szoktak ajánlani.
én később levinném az ismétlésszámokat 6-8-ra
de a 10-12 is jó lehet, csak úgy szerintem kevésbé jön az erő a massza mellé.
ezesetben ha maradsz a 10-12-es ismétléseknél nyilván az lesz a külömbség, h nagyobb súlyal dolgozol :D
2022. aug. 25. 17:22
További kérdések: