Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Ez jó alsótest-felsőtest...

Ez jó alsótest-felsőtest edzésterv?

Figyelt kérdés

Láb:

Guggolás 5x5-8

Deadlift 4x3-6

Kitörés 4x12

Vádli állva 4x15

Felsőtest A:

Fekvenyomás 5x5

Vállból nyomás egykezesekkel 4x8-12

Mellre húzás csígán 4x8-12

Oldalemelés 4x10-14

Plank 3x60 mp

Felsőtest B:

Fekvenyomás 5x5

Fekvenyomás 45 fokos padon 4x8-12

Egykezes evezés 4x8-12

Bicepsz állva egykezesekkel 4x8-12

Tricepsz letolás csígán 4x10-15

Fél éve kezdtem edzeni, eddig heti 3x végeztem teljes testedzést, ahogy jöttek fel a súlyok a rúdra kezdem egyre inkább úgy érezni hogy túl sok nehéz gyakorlat jut egy napra, gondolkodok a gyakorlatok szétosztásán.

Heti 4-5x járnék le így edzeni, 2 alsó- és 2-3 felsőtest edzés hetente.

Az érdekelne hogy hiányzik-e belőle olyan gyakorlat ami fontos lenne, vagy esetleg valamelyik gyakorlatnak lenne jobb alternatívája. Tudom mindenkinek más edzésterv az optimális, de így általánosságban ha valami nem illik oda.

Szerintem átlagos kezdő vagyok, fél év edzésmúlttal, szembetűnő aránytalanságot nem látva magamon sehol (eddig). Cél az izomépítés és erősödés.

2022. ápr. 17. 09:22
 1/5 anonim ***** válasza:

Előre leszögezem, nem vagyok profi, másfél éve edzek, ledobtam jópár kg-ot már és úgy gondolom valamennyire már érthetek hozzá, szóval ha további kérdésed van csak nyugodtan, mert tudom, hogy milyen egyedül elindulni.

Egy pár hónapig én is alsótest-felsőtest felosztásban toltam.

Annyi különbséggel, hogy 2 gyakorlattal több volt nálam szinte mindegyik nap.

Jelenleg is edzek alsótest-felsőtestet, csak még kiegészítem push-pull-leggel.

Felsőtestnél nálam 2 mell - 2 hát - 2 kar - 1 váll gyakorlat van.

Alsótestnél pedig 5-6 gyakorlatom van, attól függ mennyire érzek még magamba erőt mondjuk 1 plusz hajlító gyakorlatra.

2 hát + 2 mell mehet minden napon (persze amikor 4x fogsz edzeni, mert így akkor tegyük fel ez heti szinten 4 hát gyakorlat, mondjuk mindegyik hát gyakorlatnál 4 szett és így kijön, hogy 1 hétre 16 szetted van, ami tökéletes. Ugyanez mellnél)

A jelenlegi azért rossz, mert így a melled heti szinten megkapná a terhelést, viszont a hát nem nagyon. (mégha a deadliftet beleszámoljuk a lábnapodnál, akkor talán..)

Ha nagyon nem akarod növelni a gyakorlatok számát, akkor csináld azt, hogy "A" napon mell fókusz, "B" napon pedig hát fókusz, de még így is úgy jönne ki a matek, hogy 3 mell - 1 hát és 3 hát - 1 mell, tehát ugyanott lennél, mint a fentebb leírt 2 - 2 (ami már heti szinte 4 - 4) megoldással.

Azt szokták mondani, hogy kisebb izmoknak heti 8-10 szett, nagyobbaknak 12-20, bár ez is sok mindentől függ, egyéne válogatja.

Sajnos ez a testépítés egy olyan sport, hogy nem mindenkinek jön be ugyanaz.

Viszont jól értem, hogy ez neked eredetileg a teljes test edzésed volt, csak szétosztottad őket napokra?

Nekem ez az edzésterv szinte tuti, hogy kevés lenne, viszont lehet, hogy neked meg pont optimális lenne a fejlődéshez. Ki kell tapasztalni és majd utána mérlegelni.

Én mindenképpen növelném a volument, mert ez szerintem kevés, de tapasztald ki.

U.i.: Az a plank semmiben sem mérvadó, izomépítés szempontjából nem lényeges, úgy, ahogy a hasizom gyakorlatok sem. (Jöhetnek a hurrogások kedves trollok, de még mindig nem attól lesz valakinek kockás hasa, ha hasizom gyakorlatokat csinál. :D, persze, ha jelen esetben a kérdező a core izmok fejlesztése miatt csinálja, akkor teljesen jó.)

2022. ápr. 17. 09:39
 2/5 anonim ***** válasza:
62%
Szerintem ok. Talán majd szétszedhetnéd a lábat, feszítő-hajlító külön napra, sokaknak ez a guggolás-felhúzás téma egymás után nem sztoktott menni ,nekem se :D
2022. ápr. 17. 09:47
 3/5 anonim ***** válasza:
Ja, meg annyi, mint a kettes mondja, én is hozzácsapnék +1 hátat
2022. ápr. 17. 09:48
 4/5 anonim ***** válasza:
Én olyan közepesnek mondanám, látszik, hogy fél év alatt ragadt rád valami, a koszon kívül. Még fél év - 1 év, és sokkal jobb edzést össze bírsz majd allítani.
2022. ápr. 17. 10:50
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszi, a plank a törzs erősítése miatt van bent, úgy olvastam hogy azokat az izmokat erősíti amelyek pl guggolásnál is segítenek a nagyobb súlyok stabilizálásában.

Igen, eddig teljes testedzéseket csináltam kb. ugyanezekkel a gyakorlatokkal, A B C napokkal, most szeretnék váltani.

A deadliftet beleszámítottam a háthoz, de ja esélyes hogy még így is kevés, csináljak még egy evezést, pl szűk fogású kábeles evezés jó lehet?

2022. ápr. 17. 14:39

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!