Tényleg nincs értelme minden nap lemenni a terembe?
Hát attól valóban nem fog jobban fejlődni mondjuk a tricepszed, hogy minden nap lemész, aztán nyomatod a koponyatörést, a lórúgást meg a csigás letolást orrba-szájba. Az izmoknak pihenniük kell ahhoz, hogy fejlődjenek, továbbá pihenniük kell ahhoz, hogy regenerálódjanak és ne sérülj le egy-két hónap után. Ez a regeneráció persze akkor teljes, ha kielégítő a nyújtásod, a mobilizációd és a hengerezésed is, de ez most ne keverjük ide. Tehát ha szarrá dolgoztatod az izmaidat úgy, hogy nincs idejük pihenni, akkor az a fejlődés rovására fog menni, vagy össze fogsz szedni valamilyen sérülést.
Viszont ez nem zárja ki azt, hogy minden nap lemenj a konditerembe. Én is heti 7 (néha csak 6) napot ott töltök. De nem azért, hogy minden nap mell-bicepszezzek a gépeken. Az egyik nap guggolok, a másik nap fekvenyomok, a harmadik nap felhúzok, a negyedik nap gyógytornázok/jógázok, az ötödik nap kardiózok és így tovább, aztán kezdődik a rotáció előlről.
Én erőemelő vagyok, tehát nekem úgy kellett felépíteni a tervemet, hogy minden szükséges izmom képes legyen regenerálódni pl. két guggoló edzés között. Ezt gyúrósként is meg tudod így tervezni. Például a push-pull-leg, vagy egy okosan megkonstruált osztott program tökéletes erre a célra. Nyilván persze ezt hobbi szinten kell értelmezni. Ha komolyabb céljaim lennének, akkor nekem is kevés lenne, ha az alapgyakorlatokat csak hetente egyszer csinálnám, de most nem a versenyzésről van szó.
Le lehet menni heti 5-6szor is, csak úgy kell megtervezni a programot, hogy két edzés között regenerálódjon az izom.
Én is 5-ször megyek és van amelyik izmot 2-szer edzem, de értelemszerűen nem gyilkolom le, mert akkor a másodikon csak bohóckodnék.
Egy 3 napos edzéstervvel is lehet bőven fejlődni.
Én egy irodában dolgozok napi 8 órában. A legmegerőltetőbb fizikai része a munkámnak, hogy időnként át kell menni egyik szobából a másikba, hogy fénymásoljak. Emellett nehogy már ne férjen bele napi egy-másfél óra mozgás, legyen az bármi. És ezt úgy, hogy van egy feleségem (aki szintén dolgozik) és egy iskolás fiam. Nyilván előfordul, amikor úgy adódnak a teendők, hogy aznap nem tudok edzeni, de a heti 6 alkalom azért stabilan meg tud lenni.
Ez csak annyi, hogy én nem a férfiasságomat simogatom szabadidőmben, meg nem a kanapén sörözve nézem a focimeccset, hanem a szabaidőmet arra áldozom, hogy sportoljak. Ki mint vet, úgy arat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!