Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Lenne értelme ennek?

Lenne értelme ennek?

Figyelt kérdés

Elég vékony vagyok, de ami zsír van rajtam, az mind a hasamon. Ez esztétikailag elég zavaró. Elkezdtem súlyzós edzést csinálni 3x egy héten.

Olvastam, hogy az aerob edzés lenne nekem a legjobb, hogy zsírt veszítsek anélkül, hogy az izom rovására menne.

Ha heti 2x (amikor nincs lábnap) a súlyzós edzés után csinálok egy órás gyors sétát (6km/h), akkor annak lenne eredménye? Vagy több kellene/kevesebb is elég lenne? Esetleg ne súlyzós edzés után csináljam?

Előre is köszi a válaszokat!

2021. okt. 13. 10:37
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
41%
Semmi értelme.Meg sem izzadsz. Hosszú ,lassú kocogásnak van értelme 10 km fölött.
2021. okt. 13. 10:48
 2/20 anonim ***** válasza:
52%

Nem vagy képben, kérdező! Ezt az "aerob mozgás csak zsírt csökkent, izmot nem" típusú nevetséges baromságot évek óta nem hallottam. Ezt hol olvastad, femina.hu, femcafé vagy nők lapja? Vagy valamelyik nagyon jól értesült ismerősöd mondta?

KALÓRIA! Ez a legfontosabb szó! A kalóriákon múlik minden. A fogyás/hízás színtiszta matematika, semmi több. Az erre épülő táplálkozás már egy jóval bonyolultabb dolog, de az, hogy neked csökken-e a testzsírod vagy nő-e a testzsírod, az a bevitt kalóriák konkrét számán fog múlni. Ergo ha te 200-300 kalóriával kevesebbet viszel be étellel/itallal, mint amennyit elégetsz a napi aktivitásoddal, akkor fogyni fogsz. Ha többet, akkor pedig hízni. Ilyen egyszerű. Nyilván ennek a megvalósítása a gyakorlatban nem ilyen könnyű, de ha ehhez a matekhoz tartod magad, akkor le tudsz fogyni és kész.

Ha rajtad jelenleg csak a hasadon van számottevő, észrevehető zsírfelesleg, akkor a te tested ott tárolja a legmakacsabban. Akkor onnan fogod utoljára lepucolni. Ehhez viszont kalóriadeficitbe kell kerülj tartósan, azaz több kalóriát égess el edzéssel/mozgással/aktivitással, mint amennyit étellel-itallal bejuttatsz. Ha ez megvan, akkor előbb-utóbb eltávolodik a hasadról a zsírfelesleg, viszont a kalóriadeficit során más egyéb zsírraktárakból és izomból is fogyni fogsz, ugyanis ez biológiailag törvényszerű. Nem létezik olyan mozgásforma, ami önmagában fogyaszt, önmagában "leégeti rólad a zsírt", az izomhoz pedig hozzá sem nyúl. Ez egy akkora ökörség, amit kifejezetten 50 fölötti anyukák szoktak gondolni két YouTube videó megnézése után.

A lényeg, hogy a fogyásod, ezáltal a hasi zsírod eltávolítása a kalóriadefictre építő étrendeden fog múlni. Ezt a tartós kalóriadeficitet megtámogathatod bármilyen aerob vagy anaerob mozgásformával, de tényleg csak megtámogathatod. Ha az étrended által továbbra sem vagy kalóriadeficitben, akkor nem fogsz fogyni. Tölts le egy kalóriaszámoló alkalmazást a telefonodra, amibe be tudod írni az elfogyasztott ételeket/italokat, az pedig kiírja, hogy az pontosan hány kalória volt.

Kalóriadeficitben elég nehéz izmot építeni, de tipikusan kezdőknek össze tud jönni, hiszen egy kezdő, előtte soha nem súlyzózó egyén már attól is izmosodik, ha megcsinál három fekvőtámaszt, pláne ha mellette minőségi fehérjében gazdag élelmiszereket fogyaszt. Na ne úgy képzeld el a dolgot, hogy kezdőként simán Phil Heath méretűre kigyúrod magad, ha sokat edzel és jó a kajád, meg nyilván ez a "kezdő bónusz" pár hónapon belül kimaxolódik, de érdemes jól kihasználni, úgyhogy a heti három súlyzós edzést tarthatod, ha betartod az erősítés alapvető szabályait.

A sima séta egyébként nem éppen a legnagyobb kalóriégető mozgásforma, hiszen evolúcionálisan nem egy nagy enegergia igényű dolog két lábon járni, de ez megint attól függ, hogy az étrended mellett konkrétan hány kalória elégetésére van szüksége a szervezetednek ahhoz, hogy beindítsa a fogyást. A futást, biciklit, lépcsőzést, görkorcsolyázást, ugrókötelezést én jobban támogatom egy nagy túlsúllyal nem rendelkező személynél, mint a sima sétát. Az, hogy mennyi ilyen jelleggű aerob mozgásra van szükséged, az pedig századszorra leírva is attól függ, hogy a diétád hány kalória elégetését indokolja. De az aerob mozgásoknak nem csak kalóriaégető hatása van, hiszen az állóképességet és az érrendszert is fejlesztik. Ez utóbbi bőven fontosabb, mint hogy hány kalóriát tudsz velük elégetni. Az meg, hogy te mikor végzed ezeket, az tök mindegy. Amikor te jónak érzed, belefér az idődbe, nem vagy hozzájuk túl fáradt. Nekem van különálló kardió napom, de kinek mi válik be.

2021. okt. 13. 11:23
 3/20 A kérdező kommentje:

"Éppen ezért a szervezetnek nem szükséges az izmokban tárolt szénhidrátokhoz nyúlnia, hiszen nem azonnal van szükség egy kis üzemanyagra, hanem a kis intenzitás miatt amolyan Pató Pál úr jelleggel, "ej, ráérünk arra még” stílusban is tud a test zsírokból energiát nyerni."

"Lássuk csak: az aerob edzés során zsírt égetünk"

- forrás: [link]

"illetve ráveszi a testünket, hogy minél többet égessen el a nem kívánt zsírból – az izmokat viszont megtartja."

- forrás: [link]

Kathi Béla 1 órás gyaloglással "éget zsírt", miközben megtartja az izmait.

Te biztosan hitelesebb vagy.

2021. okt. 13. 11:55
 4/20 anonim ***** válasza:
60%

Ha ennyire jól informált vagy, akkor minek írtál ki kérdést? Provokálni akartad a kommentelőket, vagy mi? :D

A biotechnek (ami egy profitorintált, hetente hazugságon kapott, többszörösen bíróság által elítélt, értéktelen tápkiegészítőket áruló cég) és a 10 éve idejét múlt shop buildernek a honlapját belinkelni forrásként nagyon gáz, nem gondolod? Ezek az oldalak már már rohadt rég óta nem számítanak hiteles forrásnak. Az ott olvasott bullshitek hosszú évek óta megcáfolt tévhitek gyűjteménye. Kathi Béla pedig egy remek sportoló, de őt, mint szaktekintélyt, vagy mint hivatkozási alapot megnevezni, az eléggé vicces.

Értsd meg, hogy ezt az "aerob mozgás csak a test zsírjait bántja, az izmok szénhidrát raktárához nem nyúl" típusú zagyvaságot évek óta nem lehet komolyan venni, évek óta megdöntötték már ezt a kamu elméletet. Kathi Béla azért "éget zsírt" 1 óra gyaloglással, mert akkora tömeget még puszta sétálással is nagy energia igényű megmozgatni, ráadásul az ő mértanilag kiszámolt étrendje miatt így sincs komoly deficitben, plusz nem naturál, mint te, kedves kérdező. Erre nem gondoltál? Rá rohadtul más szabályok vonatkoznak, mint a te naturál 30-as karodra, meg a zsírocskádra a pocikádon, vágod?

Leírom még egyszer, aztán azt csinálsz, amit akarsz. Ha trollkodsz, akkor simogasd meg anyukádat, ha pedig tényleg ilyen öntudatos suttyó vagy, akkor nem velem szúrsz ki, ha nem hiszel a tudománynak: a zsírégetés a kalóriákon múlik. Ha kalóriadeficitben vagy a táplálkozásod és a mozgásod által, akkor szisztematikusan fogysz minden zsírraktárból, minden izomcsoportból, valahonnan többet, valahonnan kevesebbet, ez genetikailag kódolt. Ha kalóriatöbbletben vagy, akkor pedig hízni fogsz.

Tőlem sétálgathatsz naponta 10 órát is. Ha nem vagy kalóriadeficitben, akkor nem fogsz fogyni. Ha viszont fogyni fogsz, akkor izomból is fogyni fogsz, amit maximum ellensúlyozni tudsz az erősítő edzésekkel és a fehérjebevitellel.

2021. okt. 13. 12:07
 5/20 A kérdező kommentje:

"Vagy valamelyik nagyon jól értesült ismerősöd mondta?"

Te magad is nevetségesnek tartod, ha valaki hiteltelen források alapján edz, mégis elvárod, hogy hitelesebbnek gondoljam azt, ha egy "senki" (semmi személyes) a szöges ellentété mondja annak, amit a nevesebb lapok írnak?

Azt már meg sem említem, hogy minden második érvedre jut egy lekezelő mondat. Nagyszerű ember benyomását keltetted. Köszönöm az eddigi válaszaidat, de nem nagyon vagyok kíváncsi a többire

2021. okt. 13. 12:18
 6/20 anonim ***** válasza:
53%
Én nem várom el, hogy elfogadd azt, amit írtam. Jobban jársz, ha hiszel nekem, de ha nem, hát nem. Még egyszer mondom, hogy nem velem szúrsz ki. Csináld a dolgokat, ahogy szeretnél. Továbbra sem értem, hogy akkor miért írtál ki kérdést (valószínűleg tényleg trollkodásból, hergelésből, és mert az életed egy nulla), ha téged ennyire meggyőzött a shop builder és a biotech honlapja (LOL), de mindegy. Sok sikert, jó sétálást, kellemes értelmetlen, fejlődést soha nem mutató edzegetést kívánok! Fél év múlva találkozunk, amikor kiírod a következő kérdést: "Miért nincs semmilyen változás, mit csinálok rosszul, miért vagyok még mindig egy darab kaki?"
2021. okt. 13. 12:23
 7/20 A kérdező kommentje:
Az én életem nulla? Nézd már meg mennyit járatod a szád feleslegesen 😂😂
2021. okt. 13. 12:50
 8/20 anonim ***** válasza:
60%

Én csak próbáltam egy olyan megalapozott választ adni egy látszólag teljesen eltévedt, nulla hiteles információval és nulla IQ-val rendelkező kérdezőnek, mint te. Tudom, hogy csóró vagy, és nincs pénzed zsíros kennyére se, nem hogy személyi edzőre, de ha lenne, akkor ő ezért a kisregényekért, amit én és társaim leírnak, azokért sok-sok ezer forintot elkérne. Örülnöd kéne, hogy ezekhez az információkhoz ingyen, a kommentelők jó szándéka miatt jutsz hozzá, még akkor is, ha egy mindenki által semmibe vett troll vagy. Az meg, hogy nem tetszik a stílus esetlegesen, az amiatt van, mert egy szerencsétlen hőpihe vagy. A te ostobaságodra és az emellé társuló arroganciára amúgy sem lehet máshogy reagálni.

Gondolj bele, hogy ezen az oldalon naponta sok-sok olyan gyökér van, mint te, aki ugyanazokat a nevetséges kérdéseket írogatja ki ahelyett, hogy visszalapozna az oldalon és elolvasná a kommenteket, hiszen ezek a dolgok már kb. 8 éve lettek írva.

2021. okt. 13. 12:58
 9/20 anonim ***** válasza:
52%

Szia

Miért provokálod a kommentelőket?

2021. okt. 13. 14:41
 10/20 A kérdező kommentje:
Mókás, hogy mennyire kiborul. Egyébként az ilyeneket nem nagyon kell, felhergelik ők magukat
2021. okt. 13. 14:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!