Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Mi számít jó erőszintnek,...

Mi számít jó erőszintnek, ahonnan már jobban megérné inkább testépítő módszerrel edzeni?

Figyelt kérdés

Úgy értem, hogy osztott, több gép, izoláció stb.

Most erőnövelésen vagyok, próbálok megerősödni alapgyakorlatokban, hogy legyen valami alap. De mi ez a szint ?

testsúly:

OHP 1x

Bench 1.5x

Squat 2x

Deadlift 2.5x

Illetve evezésben mi ez a szám?

Vagy ez már erőemelői szint és ennek a fele 3/4-e is elég lenne ?

2021. okt. 8. 19:44
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
54%

Én sose vallottam magam testépítőnek, bár sokan azt hiszik rólam, mikor meglátnak, de közöm nincs a sporthoz, diétázni nem szeretek, inkább szeretek jókat enni.De a súlyokat szeretem, meg az edzést is.Mivel súlyemelő voltam, igaz régen, a 90-es években, már azokat a gyakorlatokat nem csinálom, inkább erőemelés felé mozdultam el.Súlyemelés adott egy jó alapot, erőt, és alap tömeget.ezt tornáztam felfelé, speciálisabb gyakorlatokkal.Mivel a súlyemelésben csak kevés gyakorlat van, amit tudsz csinálni, nehéz komplex, jó formát elérni, csak ha mellé más gyakorlatokat is csinálsz.

90-es években még nem ez volt a súlyemelői szakszemlélet, Gyuri bácsi, aki az egyik edzőm, volt, azt vallotta még, hogy a súlyemelő, csak csinálja a saját gyakorlatait.Nos én kibabrálta sokszor az öreggel, de észre is vette, mert fizikumom nem olyan volt mint a többi súlyemelőnek.Újpesten volt egy legendás terem a 90-es években, nos én oda jártam be, csak úgy néha súlyokat emelgetni,gyúrni, ahogy már akkor is mondták.

Akkor nem volt még növi meg ilyenek, nehogy azt higgyétek.Sima teszto, meg napos tabik voltak, sokan lehet ezt se tudják mi az...ha alsóbb kategóriába gangolt valaki a görög vagy holland dekával készült, mellé kis adag propi.

+100-ban már ''kötelező'' volt a napos, meg az enenthát.

Kis kitérő után most leírom, ahogy én végzem a gyakorlatokat.

Guggolás: 280 kg 6-8 ismétlés

Felhúzás:óvatosan de belehúzok már 300kg-ba 6-ot.

Ferde nyomás:180 kg 10 körül, de mikor hogy,van hogy 15 is megy, de van 170 kg megy csak 10-szer, kipihentségtől függ.

Béla 48F

197cm

147kg

kar 55cm

Vége a szezonnak, még pár hét pihi spanyolban, aztán irány haza Debrecen.

Utána tudok majd többet is írni ide, ha szükség van tanácsra valakinek.

2021. okt. 8. 19:55
 2/14 A kérdező kommentje:
...
2021. okt. 8. 21:59
 3/14 anonim ***** válasza:
79%

Ezek a számok szerintem erőemelő naturál max közelében vannak,szétnézel teremben szerintem évre lehet bontani mikor látsz olyat aki 200 kilókat húz fel meg 120-150 kilót nyom fekve.

Ha az a cél hogy elsőnek legyen egy normális erőszinted akkor ezeket a számokat szerintem simán meg lehet felezni,az is bőven jó már hogy utána kicsit jobban leosszad,kisebb izmokra is jobban figyelj.

2021. okt. 8. 22:20
 4/14 anonim ***** válasza:
76%
Szerintem ezt így nem lehet megmondani, de ezek nem olyan alacsony számok, amiket írtál, pl. felhúzásnál szinte biztos, hogy előbb, szerintem egy 1.5x-szeres felhúzásnál már szívatod magad, ha nem más gyakorlatokkal építed a felhúzást (igazából már akkor is, ha erőemelő vagy, de ha meg amúgy sem az vagy, nem is lényeges, hogy mennyi az 1RM-ed... nyilván fog nőni, de ha testépítő céljaid vannak, akkor annak, hogy egyszer mekkora súlyt tudsz megemelni a padlóról, kb annyi jelentősége van , mint a 4 perces tabata burpee edzésnek egy félmaratonhoz viszonyítva... vagyis nem sok). OHP 1x az elég magas arány, az nagyon alsó hangon 1 év, de átlagos genetikával ez több éves cél. Ha éveken át csak ezt csinálod, nem lesz jó vállad etc... még sorolhatnám.
2021. okt. 8. 22:32
 5/14 A kérdező kommentje:

Jelenleg ez megy kb. 190cm 80kg, 17 évesen:

OHP 5x5 40kg

Bench 5x5 60kg

Squat 5x5 90kg

Deadlift 1x5 80kg

Bent over row 5x5 50kg

Ez így még gyenge ? Nincsenek erőemelő ambícióim, de úgy tudom, hogy jobb egy bizonyos erőszintet elérni és utána, jobban testrész specifikusan edzeni. Vagy nem így van? Sosem maxoltam eddig.

2021. okt. 8. 22:50
 6/14 anonim ***** válasza:
73%

#3 vagyok,én ugyanilyen paraméterekkel rendelkezek mint te,kb 2 éve edzek és hasonló erőszintem van bár én soha nem mentem erőre inkább izomra.

Vállból nyomás súlyzókkal 14 kg X10

Fekvenyomás 60 kg X7

Guggolás 105 kg X6

Felhúzás 100 kg X3(ezt jóideig nem csináltam mondjuk)

Döntött törzsű evezés(széles fogással) 60 kg X12

Szerintem nyugodtan adj hozzá testépítő gyakorlatokat ha akarsz,nem kell ennél erősebbnek lenni ahhoz,megvan az alap amire érdemes építeni.A edzésterv alapja ugyanaz lesz mint most csak kevesebb frekvenciával,ettől nem kéne drasztikusan csökkennie az erősödés ütemének.

2021. okt. 8. 23:40
 7/14 anonim ***** válasza:
84%
Gyenge. Még sokat kell erősödni.
2021. okt. 9. 08:42
 8/14 anonim ***** válasza:
55%
Egyébként elég lehangoló, hogy 80-90 kilós emberek itt ilyen 60 kilós erőszintekkel okoskodnak, 1-2 éves edzés múlttal. Komolyan mondom, kezdem megérteni a Béci féle trollokat.
2021. okt. 9. 08:50
 9/14 anonim ***** válasza:
30%
Lehet, nemtom, én 80 körül vagyok, nem tudom, hogy ez natty szinten mit takar, szerintem kb csak annyit, hogy nem vagyok fullzsíros, viszont nem "60 kilós" erőszintem van és értem, amit mondasz, de attól még lehet igaza objektíven nézve. Én bánom, hogy rohadtul erőlködtem a minimalista edzéssel évekig, csak a BIG5, igen abban kell fejlődni, de azokat ÉPÍTENI kell és nem azokat nyüstölni önmagában, ezt sokan nem értik. Én is sokkal jobban jártam volna, ha kicsit bodysabb edzéseket is végzek, ami nem csak full izolációt jelent, azért van egy átmenet a kettő között. A másik amit sokan nem értenek, hogy hosszútávon az IZOM lesz a limitáló faktor az erőben és az lassan is jön, tehát a legjobb befektetés hipertrófiafokuszú edzést csinálni. Ezt nyilván felülírhatja a specifikusság, de aki alapokat épít annál ez fontosabb. Más szóval: nem arról van szó, hogy valaki épít egy "alap erőt" és utána meg elkezd "izmot" építeni, ez így mese, attól is fog ERŐSÖDNI, hogy izmot épít, akkor viszont hamar platóba fog ütközni egy szinten túl, ha nincs hipertrófia edzés, változtatás a gyakorlatvariációban, vagy ha a gyenge pontokat nem célozza meg.
2021. okt. 9. 10:08
 10/14 anonim ***** válasza:
73%

Naturalon folyamatosan erősödni kell, ahhoz hogy izmosodj. A maximális izomtömeg hamarabb elérhető mint a maximális erőszint. A kettőt nem érdemes szétválasztani és nem is nagyon lehet. Alap gyakorlatok kellenek + az opcionális izolációk, ami elég egyéni. Ennyi.

2021. okt. 9. 10:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!