A testépítők milyenek a verekedésben?
Erősebbek az ütések, jobban ki vannak párnázva, nem veszik fel úgy. Meg ha egy keményebb izom felülelet kapsz el sokat nem érsz vele, még te sérülsz esetleg könnyebben.
De ha pl nagyon kötött az izomja nem olyan mozgékony, nem tudna leütni egy szintén amatőr, de mozgékony ellenfelet.
Amúgy nem is attól kell félni, hogy megüt, hanem, hogy elkapja a karod vagy a lábad. Onnantól ha úgy van simán sírba tesz. Soha nem verekedtem, nem is vagyok az a nagyon kigyúrt, de egy thai boxos ellenfelet volt már mikor előbb az asztalra majd a falhoz vágtam. Ő 50 kiló volt én meg többel karoztam akkoriban. Nyílván ha profibb simán kiüt, de nekem is van némi alapom, hiába nincs konkrét tapasztalatom ilyen téren.
Szerintem a testépítőknél elsősorban a pszichológia miatt van az előny, hiszen egy kidolgozott, széles, szálkás felsőtest látványa már alapból tekintélyparancsoló és nagy erőt sugall. A kötekedő emberek (mindenki gondoljon akire akar) nemhiába a vékonyabbakba kötnek bele sokkal nagyobb eséllyel. Ugyan ezek az emberek nem hiszem, hogy Kiss Jenőtől vagy Johnny V-től mernének cigit kérni a villamoson.
Persze aki ezen fejben túl tud lépni és rájön, hogy nem minden az erő és a méret, arra ez a dolog nem hat.
Természetesen rengeteget számít az erő és a nagy tömeg, de a gyors, pontos technikát csak erővel általában nem lehet ellensúlyozni.
Nálam a fontossági sorrend (küzdősportos vagyok, aki rendszeresen erősít is):
1. technika 2. kondíció (értsd: meddig bírod tüdővel) 3. erő
Az erőt és a tömeget egy tapasztalt bunyós csak egy-egy pillanatra használja (amikor a döntő ütést/levitelt/submissiont végrehajtja), egy küzdelemben/verekedésben sokkal többet számít a pozíciószerzés/elmozgás, amit külön tanulni és folyamatosan elemezgetni kell.
És a kövérekkel mi a helyzet?
Mert azért náluk is van egy jó réteg zsírpárna ami felfogja az ütést
Sokféle kövér van. Aki csak szimplán kövér, az általában nem előny (ugyanis hamar lefullad).
Viszont vannak olyan kövérek, akik technikásak (pl. az egyik bokszedzőm is ilyen volt). Az ilyenekkel vigyázni kell, mert sunyi módon nagyot be tudnak verni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!