Akik látták a The Game Changers c. filmet, mi a véleményük róla?
Igen, a másodiknak igaza van. Junk vegánként nem vagy sokkal egészségesebb, mint egy átlag vegyes étrendű ember. Bizon a növényi olajokat is ki kell iktatni a siker érdekében. Én is TÉNÉ szerint étkezem.
Az, hogy a növényi étrend drága, egy nagy mítosz. Idény zöldségeket és gyümölcsöket kell enni. Az én étrendem alapja a barna rizs és a bulgur. Gyakran eszem gombát, brokkolit, különböző babokat, csicseri borsót, burgonyát. Ponthogy sokkal olcsóbbra jön ki, mint amikor húst is ettem. Persze az is benne van, hogy kiiktattam sok felesleges feldolgozott ételt. Nem költök már sem olajra, sem csokira, chipsre. Melyik zöldséget tartod drágának? Mondjuk a hús árakhoz mérten?
Ha megnézel egy vegán ételpiramist, keress rá nyugodtan hogy vegan food pyramid*, akkor látni fogod, hogy ez egy főként gabona alapú étrend, ebből kell a legtöbb, erre jönnek a zöldségek, fölötte a hüvelyesek kevesebb részt tesznek ki, aztán a gyümölcsök sokkal kisebb adagot tesznek ki, végül a legtetetjén az olajos magvak vannak, amikből csak nagyon csekély kell.
Ezt biztos meglehet oldani drágán, és olcsón is, annyira én nem tudok erről nyilatkozni, mivel én junk vegánként erősen elhízott voltam/vagyok, nem tudom talán másfél-két ember helyett ettem (illetve a párom is, így ketten elég sokat költöttünk kajára, meg sokat is rendeltünk). Most viszont a fogyókúra alatt próbáljuk betartani az ajánlott adagokat, és ez sokkal kevesebb élelmiszert jelent, nagyon meglepődtem én is, hogy mennyivel túlettem magam, szóval majd kiderül hogy mennyibe fog kerülni ha annyit eszünk amennyit 1 embernek kellene :D Mindenesetre azt észrevettem, hogy így a fogyókúra alatt az eddigi "normális" adag kajának a fele a kukába ment, szóval most nagyon élvezem hogy sokkal kevesebbet kell főzni is, vagy ha ugyanannyit készítek el, a fele megy a fagyasztóba, szóval ja... mi is épp ezt beszéltük tegnap, hogy mennyit fogunk spórolni a kaján.
*
Amiről te beszélsz az a peszketáriánus, illetve flexitáriánus étrend, csak hogy nevezzük nevén a dolgokat, de még az ovo vegetáriánus, lakto vegetáriánus, vagy ovo-lakto vegetáriánus is ide tartozik. Ezek mind ötvözik. Hogy melyik mennyire ideális, abba én most nem mennék bele, az külön lapra tartozik :D csak a teljesség igénye miatt hoztam fel ezeket. De igen sokféle irányzat van, és sokan egyfajta utazásként végigmennek oda-vissza ezeken, van aki peszkéből lesz vegán, van aki vegánból peszke, kinek mi. Én nem ítélek el senkit.
(Peszketáriánus: halat, tenger gyümölcseit eszik.
Flexitáriánus/flexivega: Tudatosan kevés húst eszik, csak havi 1x-2x.
Ovo vega:tojást eszik.
Lakto vega: tejterméket.
Ovo-lakto: értelemszerűen tojást és tejterméket is eszik)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!