Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Az 5x5 tényleg káros az...

Az 5x5 tényleg káros az ízületeknek?

Figyelt kérdés

Ez honnan jött, mi az alapja?

Miért másabb, mint a 6-8 ismétlés (mármint ízületi szempontból)

2021. márc. 18. 13:37
 1/10 anonim ***** válasza:
54%

A nagy súly nyílván nem tesz jót az izületnek hosszú távon, de ha okosan csinálod, kellően bemelegítesz és szabályosan hajtod végre a gyakorlatot, akkor nem kell aggódni miatta.

Amúgy az ilyen 5x5 meg 4x12 kikészít. Ha odarakod magad és az első sorozatban csinálsz 5 ismétlést, akkor a másodikban jó eséllyel már csak 4 fog menni. Feltéve, ha nem 10 perceket pihensz.

Függ amúgy még a gyakorlattól is, hogy melyik izomcsoportot dolgoztatod meg. Guggolás, felhúzás, fekvenyomás, stb ott mehet a kevesebb ismétlés, én mondjuk 4 alá sose megyek.

2021. márc. 18. 13:43
 2/10 anonim ***** válasza:
39%

1: "Ha odarakod magad és az első sorozatban csinálsz 5 ismétlést, akkor a másodikban jó eséllyel már csak 4 fog menni."

Ez hülyeség. Nem úgy kell kiválasztani a súlyt, hogy maximum 5-öt tudjál, hanem úgy hogy 5x5-öt tudjál. Az első sorozatnál 5-öt csinálsz akkor is ha még 2 menne.

Amúgy igen a nagyobb súly amihez nincsenek hozzászokva az izmok/izüzeletek az nyilván károsabb. Ezért kell a bemelegítés, meg a megfelelő étrend/izületvédő ha nagy súlyokkal edz az ember. Számít itt az is ugye, hogy naturál vagy és havonta ráraksz mondjuk 2.5kg-t pluszt vagy szétcuccolod magad és 1 hónap alatt 20-30kg-val növekszik a maxod (nyilván csak hasraütöttem a számokkal)

2021. márc. 18. 14:49
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Csak vállból nyomás, fekvenyomás, és guggolásnál alkalmaznám az 5x5-öt.

Illetve már edzek több mint 1 éve saját testsúllyal, szóval nem lenne teljesen új az edzés.

2021. márc. 18. 15:58
 4/10 anonim ***** válasza:
18%
Amivel megy 5x5, az még nem nagy súly.
2021. márc. 18. 16:42
 5/10 anonim ***** válasza:
25%
Sose ertettem ezt az 5x5 ot vagy mas ilyen rendszert.. alapbol fokozatosan emelem a sulyt, vagy 3 sorozat mig elerem a munkasulyt. Oke onnan kezdem szamolni de 3. Sorozatba mar biztos nem menne az 5 csak sok pihenovel. Szinte minden sorotatba valtozik a suly vagy az ismetles. De szerintem mind1 is. 5-12 kozott van az mar jo. Amugyse jo az egyhangu edzes
2021. márc. 18. 18:26
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom miért lett a 2-es válaszom így lepontozva, lehet butaságot beszélek, de akkor legalább írjátok le miért, hogy okosabb legyen mindenki. Nem azt mondtam, hogy káros az 5x5, én is csinálom. De nyilván jobban terheli az izületeket mint a kisebb súly.

5: megint ugyanazt tudom leírni, akkora súlyt választasz, hogy a 3. sorozatban is menjen az 5... Nem kell minden sorozatban bukásig menni. Millióknak bevált, profiknak is. Nyilván nem fél perc pihenő után kell csinálni a következő sorozatot. A bemelegítéses sorozatokat meg nem tudom minek idevenni, az bármilyen edzésmódszernél szükséges.

2021. márc. 18. 20:02
 7/10 anonim ***** válasza:
Bemelegites utan nem csinalok kevesebbet mint amennyi megy.. Az mar munkasorozat. Mindig igy edzettem es jopar versenyt nyertem, de mindenki csinalja ahogy erzi..
2021. márc. 18. 21:54
 8/10 anonim ***** válasza:
0%
Én minden héten maxolok, nem szériázgatok
2021. márc. 18. 22:08
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Valszeg teged nem a forma erdekel hanem az ero. Bar a suru maxolas se ajanlott. Eroemelo versenyzok is ritkan maxolnak. Minimum 3-5 ismetles.
2021. márc. 18. 22:13
 10/10 anonim ***** válasza:
59%

Westside módszer alapján edzek, ebben az edzéstervben rendszeresen maxolni kell

De az olimpiai súlyemelők se nagyon mennek 3 fölé

2021. márc. 19. 01:14

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!