Hogy néz ki az éttendetek? Hány kcalt visztek be?
Én nem számolom, olyan felfogás szerint csinálom, hogy a lényeg, hogy sokat egyek, de ahogy jól esik. Egy folyamat volt míg kitoltam a kapacitásomat, bár nem tudom mennyire hosszú meg összefüggésben volt az edzésmennyiség növekedésével, inkább azt mondom, hogy egy kis idő volt míg teljesen felvettem a jó, egészséges szokásokat és kialakult a rendszerem. Nyáron megmértem 3800 és 4400 kcal-t ettem két nap, a kisebben nem volt edzés. Most talán van, hogy kevesebbet eszek, azért 3000-3500 körül biztos, de erőben nem sok változás van, nyilván ha kisebb a súlyod máshogy kell nézni, testsúly arányosan még erősebb is vagyok, fogytam nyár óta egy min. 5 kg-t mostanáig. Szóval nem feltétlen éri meg nagyon sokat enni, ha jól eszel meg lesz a tápanyagbevitel is meg energiád is lesz. Az éhséged úgy is követni fogja az edzést, ha jól csinálod, figyelni kell arra, hogy mit eszel meg esetleg kicsit tudatosan tologatni a határokat, ha az elején nehezen mennek a nagyobb adagok, de nem kell túlzásba vinni. Az edzésprogramozás sokkal fontosabb.
A kalória a szénhidrát, zsír és fehérjetartalomból adódik össze, ami jelentősen belejátszik a képbe az a víztartalom és, hogy a zsír több, mint 2x annyi kalória. Viszont nem éri meg sok zsírt enni, pláne rossz forrásokból, mert sokkal nagyobb hatásfokkal rakódik le testzsírként, egészségtelen és hamarabb is jól laksz vele meg belassítja az emésztést, szóval sokat nem nyersz. Szóval a víztartalmat éri meg csökkenteni, ezt esetleg lehet lisztből készült ételekkel, aszalt gyümölcsökkel, egy zabkását is csinálhatsz kevesebb vízben, de jelentőset ezzel se fogsz tudni játszani, mert a gyümölcs-zöldségen kívül másnak nem extra a víztartalma. Tudsz játszani még a kicsit kevesebb rosttal, de az nem olyan célszerű nagy mennyiségben. Én olyan ételeket szoktam, amikor növelni akartam, amelyek puhábbak, könnyen ehetőek, nem sokat kell rágni. Tehát sok minden trükk nincs ebben, kell egy jó étrend és edzésterv meg egy kis odafigyelés és fogsz eleget enni, így izmosodni. Magas szénhidráttartalom az célszerű, de magas szénhidrát tartalmúak csak a növények, pár dolog kivételével szinte mind.
Az izmosodás pedig nagyban egyénfüggő, a testépítők elterjesztették ezt a szemléletet, hogy az emberi test olyan, mint egy gép, amibe csak töltöd, táplálod be az elvileg izomnövekedést hozó ételeket, megcsinálod az edzést, lehetőleg keményen, de bármiféle tervezés és sok esetben ész nélkül és akkor izmosodni fogsz. Abból élnek, hogy hiú ábrándokat és reményt árulnak az átlagembereknek, akik közt sokan az átlagnál is nehezebben izmosodnak, így nekik teljesen máshol vannak a határaik, más potenciál van bennük és nem meglepő módon máshogy is kell edzeniük, mint ahogy ők mondják, bár nekik is érdemes lenne máshogy edzeniük. Simán lehet, hogy te, de sokan mások vannak, lennének ezzel így, hogy hiába edzel nagyon profin és alázatosan, hiába próbálsz minden más faktort optimalizálni, nem fogsz akkora eredményeket elérni, legalábbis ránézésre, laikus szemmel. Csak ezt nem üzlet megmondani a személyi edzőknek, hogy ez a sport vagy bármilyen sport, bizony rengeteg munka, áldozathozatal és még akkor is lesznek nálad sokkal jobbak majdnem mindig, általában nagyon sokkal jobbak és akkor se feltétlen fogsz annyira jól kinézni, főleg ha a közösségi média és magazinok sztenderdjein szocializálódtál.
Szóval ja, nem kaján kell gondolkodni elsősorban, persze fontos, hanem keresni egy jó szakembert, aki segíti a munkádat, kitalálni neked mit érdemes csinálnod, ahhoz keresni egy profi termet, mert sok terem alkalmatlanná válik a fejlődésre, hiába a sok tízezres bérlet.
Most így a lockdown alatt visszavettem, de tömegelésnél 5000-5200 kcal ment egy nap. Nagyjából ezeket eszem: fehérje csirke, marha, túró; ch rizs, zabpehely;zsír lenmagolaj, mogyoró, mogyoróvaj.
Ha a minőségi kalória számít próbáld ki a mogyoróvajat, 100g 580-620 kcal körül van.
MAkrókra odafigyelek, de nem vagyok nagy kajás. Kb. nekem is 2400-2700 kcalt kellene bevinni. Esetleg ha szereted a mogyorót, akkor azt rágcsáld, meg a hasonló olajos magvakat. Rost és fehérje is van bennük, jó kajának számítanak. Esetleg néha egy kis csokit is beviszek,d e csak mértékkel, mert ugye a cukor ...
ÉS igen, a sertéshús is jó. Rizs, csirke nem rossz, de teljesen elcseszi a maradék étvágyad, ha csak azt eszed.
HA betolok egy nap 2700 kalóriát, úgy érzem magam, mint egy liba, akit tömnek :)
Mi am kcal-t nem szoktunk számolni csak makrókat.
Milyen magas vagy és hány kg? Milyen gyakran mennyit edzel?
Edzésterved?
Fizikai melós vagy e?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!