Naturálon hogy végezzem teljes testes edzést? Pár dolog nem világos. Bővebben lent.
-Heti 2 vagy 3 alkalom a jobb?
-Hány sorozat menjen/izomcsoport?
-Kell e bukásig edzeni?
-heti 3
-3 elég lesz
-izomcsoportonként az utolsó sorozat utolsó ismétlése már lehet bukás.
Mennyire számít egyébként az izombukás? Mindenhol mást olvasok, van ahol a fejlődés kulcsának írják, máshol hátráltató tényező, főleg a naturáloknak.
Mi történik, ha mindegyik sorozatban hagyok 1 ismétlést?
Vagy ha már az elsőben bukásig megyek, és a másik 2 sorozatban is. (Csökkentem a súlyt.)
Az edzést ugy képzeld el,mint egy mérleget.Az egyik serpenyőből kiveszel,a másik oldal lemegy.
Az egyik oldal az izomfáradás,kiveszed az izmokból az energiát.
A másik oldal a regenerálódás és a fejlődés.
Cél leghatékonyabban edzeni az izmaidat,ami maximális feljlődést eredményez, ezt elérni minél kevesebb fáradással,és minél jobb,rövidebb regenerálódással,szuperkompenzációval ,erősödéssel.
Ha izombukásig mész,sokat veszel ki,akkor a másik serpenyő lemeny.Hosszabb regenerációra számíthatsz.
Ha a következő edzésig ez nem megy végbe,akkor jön a stagnálás.Mert éppen,hogy csak visszanyerted ,amit kivettél,de izomnövelésre már nem hagytál elég időt.
Rosszabb esetben nem is éred el a megelőző szintet sem.Ekkor a fáradság szépen felhalmozódik,és gyengülni kezdesz,túledzetted magad.
Köszönöm a terjedelmes választ, és a hasonlatot!
Ez akkor hogy nézne ki a gyakorlatban?
Indulj kis súlyról és emeld a súlyt hetente.
Első 2-3 héten csinálj 8 ismétléseket, aztán 4-7 héten 5 ismétléseket és 8-10 héten 3 ismétléseket.
De kipróbálhatod azt is, hogy pl hétfőn guggolsz 5-öket, szerdán kisebb súllyal 3-akat (kis súllyal a regeneráció miatt) és pénteken guggolsz 8-akat.
Felhúzás elég heti 1x, leginkább szerdai napra és ezen a napon csak egy könnyebb guggolás menjen.
A lényeg, hogy próbáld hétről hétre növelni a súlyt, hogy fenntartsd a progressziót.
Én a shop.builder.hu oldalt tudom ajánlani, rengeteg tudományosan megalapozott cikket olvashatsz többek között ebben a témában is. Én ott találtam meg azt a teljes testes edzéstervet, ami igazán bevált. Ez az: [link]
Nagyon tetszik, hogy havonta kicsit variálva vannak a gyakorlatok, így biztos sosem lesz unalmas. Nagyon profin fel van építve. Szerintem nézd át, biztos segíteni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!