Ha minden nap csak egy kicsit edzek, az ugyanolyan, mintha egy héten 2-szer nagyot edzenék?
Tegyük fel, hogy megcsinálok 700 fekvőtámaszt egy héten - most mondtam valamit.
Ha ezt két napra osztom fel, akkor 350-350, mondjuk hogy ezektől aznap elfáradok, edzés végére kész vagyok teljesen.
De ha 7 napra osztom fel, azaz 7*100, akkor a napi százat meg sem érzem, nem lesz tőle izomlázam, nem fáradnak el az izmaim, nem is megerőltető.
Ugyanannyit csinálok mindkét felosztásban. De van valami különbség a két módszer hatékonysága között? Más a hatásuk,ás lesz az eredmény? Hogy érdemes csinálni?
18f, szálkásabb testalkatú vagyok, kondiztam a karantén előtt rendszeresen, de nem olyan keményen.
Olyan írjon légyszi, akinek van valami rálátása a témára, vagy van tapasztalata.
Köszi a válaszokat előre is!
Privátra válaszolva (ne küldj privátot, ami kapcsolódik a kérdéshez vitasd meg nyilvánosan)
Egyszerűen fogalmazva azért nem, mert az izmaid nem dolgoznak a komfortzónájukon kívül, de még a határának a közelében sem.
Jól mondja az első, terhelésnél fejlődik az izom. Az izom egy baromi energiaigényes szövet, a szervezet alapból nem szeret ilyet építeni, és csak annyit tart fel, amennyi feltétlenül szükséges. Ha olyan edzést csinálsz, amitöl elfáradsz és kész vagy, azzal ösztönözöd a szervezetet, hogy izmot építsen, mert megmutatod neki, hogy szükség van rá. Ha olyan edzést csinálsz, amitől nem fáradsz el, akkor a szervezeted nem fogja azt látni, hogy neki még izmot kellene építenie, és így nem is fog.
Abban is igaza van az elsőnek, hogy totálisan felesleges 350 fekvőtámaszt csinálni. Bőven kimerítetted a fekvőtámasz adta lehetőségeket, itt az ideje nehezíteni.
Nem. Ne gondolkodj ilyen mereven a dologgal kapcsolatban. Az edzés nem így működik, a sajátsúlyos meg aztán pláne nem.
Csinálj úgy és annyit, amennyi kihívást jelent a testednek, de amivel még 1-2 napon belül regenerálódni tudsz és újra meg tudod edzeni magad. Ne kőbe vésett számokat akarj tartani, mint például minden nap megcsinálsz 5×20 fekvőt. Ha képes vagy 5×30-ra is, akkor az 5×20-szal semmit nem érsz. Legyen az első heted felmérés, hogy megtudd, mit is bírsz és tervezz aköré.
Világos, de hogy mennyi okoz kihívást, az nézőpont kérdése.
Csinálhatok minden nap annyit, hogy kicsit elfáradjak. Vagy csinálhatok kétnaponta annyit, hogy rendesen elfáradjak. Vagy Háromnaponta annyit, hogy kiköpjem a belem.
A módszerek harásai közötti különbségek nem világosak nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!