Pár éve komolyan vettem az edzést és sikerült is egy jó formát összehozni.
De pl. Fekvenyomásban sohasem jutottam el a 100 kg-ig.
A nyáron voltam egy amatőr fekvenyomó versenyen mint néző. És láttam sok 100 kiló feletti nyomást. De nem voltak látványosan izmosak az indulók.
Kérdésem a következő: ha az erőnlétemet is növelem az hozott volna még izomtomeget?
Én sosem csináltam 5-6 ismetleses sorozatokat. 10 alá nem mentem.
Hogy lehet hogy izmosabb voltam anno, de 100 kg-ot sose tudtam kinyomni???
Vagyis amatőr sportolónak is gyenge voltam.
2019. szept. 14. 15:53
1/5 anonim válasza:
Nem vagyunk egyformák, de egy és ugyan azon az emberen az izomtömeg arányos az izomerővel. Azért szoktam ezt így megfogalmazni, mert valóban vannak olyan csonthosszakkal, tapadási pontokkal, izomrost aránnyal, izomsűrűséggel és mozgáskoordinációval rendelkező emberkék, akik a saját testsúlyukhoz képest rettentő nagy súlyt tudnak megmozgatni. Ezt szokták összehasonlítani azzal, mikor valaki nagy de kevésbé erős, ekkor mondják azt, hogy az erőt nem az izom jelenti. De ez is egy téves sztereotípia, mert teljesen mindegy hogy kiről van szó, a 75 kilós 150 kg maxos srácról, vagy a 100 kilós 130 maxos srácról, ha növelik az izomtömeget nő az erő, és fordítva. Mondhatni hogy kézben jár a kettő, ugyan annál az embernél.
2019. szept. 14. 16:33
2/5 A kérdező kommentje:
Tehát jobban jött volna az izomtömeg ha kevesebb ismétlésre gyakorlatokat is csinálok?
2019. szept. 14. 16:40
3/5 anonim válasza:
Igen. 5-10 ismétlés között érdemes dolgozni, a 10-15 ismétléses tartomány kisebb izomcsoportoknál vagy kiegészítő gyakorlatoknál előnyös abból a szempontból, hogy ha rendszeresen vannak terhelve ilyen jelleggel, nem a savasodás fogja bekorlátozni a végrehajtást az alap gyakorlatoknál.
2019. szept. 14. 17:05
4/5 anonim válasza:
Még én annyit hozzátennék, hogy az erőemelés sokat foglalkozik a fekvenyomál a segédizmok bekapcsolására, alacsony ismétlésszámmal az idegrendszer "hozzádedzésével". Kell gyakorolni még a maxolást is, hogyha jobban szeretnél fejlődni benne, mint ha sima testépítő edzésmódszert folytatnál.
2019. szept. 14. 18:50
5/5 anonim válasza:
Technikán is több múlik mint azt egyesek hiszik. Rendesen hidalsz, bevonod az altested, hátrafeszíted a lapockákat, jó helyen érinted meg a mellkasod, megfelelő szélességben fogod a rudat, kifújod a levegőt amikor nyomsz?
És hozzátenném: naturálként az erő és izomtömeg nagyjából 90%ban megegyezik.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!