Sí vagy snowboard?
Itt írok a hódeszkázással kapcsolatos dolgokról (ha a hódeszkázást választanád, akkor is jobb előtte egy kicsit síelni, ha még sohasem síeltél):
http://www.gyakorikerdesek.hu/sport-mozgas__teli-sportok__60..
Szépen kifejtetted, de azért nem értek egyet minden pontjával. Nyilván csak saját tapasztalatról tudok írni, lehet hogy másnál nem így van de:
-csak annyival volt könnyebb snowboardozni megtanulni síelés után hogy már nem féltem amikor lenéztem a hegytetőről. de ez fordított helyzetben meg a síelést könnyíti.
-ez az esések száma képlet max egy átlagra jó, de egyénenként teljesen eltérő lehet így nem látom sok értelmét
-hódeszkánál az a probléma hogy össze vannak rögzítve a lábak, de a kezdő síelőknél meg épphogy az a probléma hogy egyik lába erre a másik arra megy, vagy összeakadnak a lécek, így itt se mondanám egyértelmű győztesnek a síelést tanulhatóság szempontjából
-lassítani sokkal egyszerűbb hódeszkával. én még nem láttam olyan kezdőt aki nyíl egyenest ment lefelé és nem tudott elfordulni/lassítani. a kezdők majdhogynem végig az egyik élen szoktak lefelé csúszni. részemről első két nap úgy mentem mint ahogy a tollpihe esik le a földre és néha próbáltam átfordulni a másik élre aztán vagy sikerült vagy nem, de lassítani és megállni mindig tudtam.
-azt a pontot nem is értem amikor a gördeszkával hasonlítod össze. hogy hódeszkánál "emeled a hátulját"...maximum ha csinálni akarok egy 180-as fordulatot.
-vannak olyan deszkák amik leoldanak. a sícipősek ilyenek. kezdésnél jó ez, én is ilyet kölcsönöztem eleinte. de később azért jobb áttérni a rendes board-osra szerintem.
-hasra esésnél is szoktam fékezni a deszkával. nem úgy kell odavágni mint egy csákányt, de azért hatásos fékezésnél
-szerintem a sílécnél és a boardnál is kell egy kicsit szokni ha váltassz másik típusúra/méretűre, de az erős túlzás hogy másik deszkával olyan "mintha szinte nem is tudnál hódeszkázni". sílécből is van több féle (carving, freestyle, verseny, stb) azoknak is kicsit más a kezelése, de át lehet szokni egyikről a másikra. ezen kívül a síléceknél is többnyire az élét használod. arról szól az egész hogy az élén vagy kanyarodásnál. egyedül akkor vagy telitalppal amikor nyíl egyenesen száguldasz lefelé.
Szerintem a kolléga már egy kicsit túlzottan komolyan vette a szakirodalmat. Hogy inflexiós pontoknál kell kanyarodni meg egyebek. A franc se fog ilyenekre figyelni amikor csúszik lefelé. Már csak azért sem mert van amikor az inflexiós pontnál épp jön egy kisgyerek akit ki kell kerülni, vagy keskeny a pálya, stb.
Ennyit volt a kötekedésem mára :P
Szerintem mindenki vonja le a következtetéseket és ami ezek alapján jobban tetszik azt kezdje el csinálni. Aztán ha nem jön be még mindig lehet váltani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!