Kezdőoldal » Sport, mozgás » Téli sportok » Miért vállalják be a síelők...

Miért vállalják be a síelők ezt a veszélyt?

Figyelt kérdés

A hír:

Négy norvég állampolgár meghalt a délkelet-franciaországi Val-Cenis közelében, a Savoyai-Alpokban történt balesetben – írja az MTI a Le Dauphiné Libéré című lapban és a TF1 televízióban megjelent hírre hivatkozva.

A Sweden Herald című lap azt írta, hogy az áldozatok egy hét tagú norvég turistacsoport tagjai voltak, akik Val-Cenisben, az olasz határnál síeltek. A csoportból mindenkit elkapott a lavina.

Az első jelentések szerint a balesetet négyen élték túl, de a negyedik áldozat a kórházba szállítás után meghalt. A csoport másik három tagja sértetlenül úszta meg a balesetet.

A csoport lavina-jeladókkal volt felszerelve, mivel eleve a pályán kívül síeltek – mondta Jacques Arnoux, Val-Canis polgármestere a francia AFP hírügynökségnek.

Egy ötödik, svájci síelő a Mont-Blanctól északra, Vallorcine-ben ugyancsak lavinaomlás következtében szenvedett halálos kimenetelű sérüléseket.

ma 08:20
 1/4 anonim ***** válasza:
Amiért a többi sportoló is bevállalja a sérülés lehetőségét
ma 09:55
 2/4 anonim ***** válasza:

Nyilván nem egy kijelölt pálya volt és vállalták a felelősséget.

Az adrenalin viszi rá őket

ma 13:47
 3/4 anonim ***** válasza:

Sítúrázóként mondom, hogy röviden az élmény miatt vállalják be. Persze ebben hatalmasak az eltérések, én óvatoa vagyok, figyelem a lavinajelentéseket, bővítem a lavinaismereteimet, igyekszek ezek alapján megtervezni az útvonalat, ha leesik egy méter hó, nem megyek másnap, mielőtt stabilizálódna, hogy én húzzam az első "kígyót" a hóban. De a lényeg attól függetlenül hogy ki mit vállal be, az élmény. A sítúrázás a hegyekben olyan épményt nyújt, ami mind a pályasíeléshez, mind a gyalogtúrázáshoz képest is erősebben be tud szippantani. Nem, nem az adrenalin elsősorban. A felfelé is hatalmas elmény a gyönyörű alpesi tájon, a lefelé meg egy ráadás. Emellett baromi jó próblémamegoldás szempontjából, hogy akkor hol hogyan mész fel, hogyan jössz le (bár nálam azért is, mert a sítudásom méh nem az igazi).

Szerintem a konkrét esetben varniuk kellett volna még pár napot, mert arrafelé hirtelen esett sok hó, magas a lavinaveszély. Vagy keresniük kellett vopna kevésbé lavinaveszélyes útvonalat.

ma 14:51
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi!
ma 15:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!