Mit keresnek a labdarugó EB selejtezőiben önállóan nem létező és nem európai országok csapatai? Kazahsztán, Feröer szigetek, brit tagköztársaságok, Izrael.
A Kaukázusbeli országokat (Örményország, Grúzia, Azerbajdzsán a kaukázus partjáról még ide sorolható, mert az Ural-Kaszpi tenger vonalon innen vannak. De Kazahsztán már főleg Ázsia, Izrael közel kelet, a Feröer szigetek meg egy autonóm terület, de Dél-Tirol is autonóm, mégsem indulhat. A britek meg miért indíthatnak 4 csapatot?
A spanyoloknál sem indulhat Aragónia, meg Kasztília meg Baszkföld önállóan. Régen sem indult külön Csehország és Szlovákia, vagy Horvátország és Szerbia.
Akkor mik ezek a kivételezések???
"Utolsó vagyok: ehez semmi köze nincs a történelemnek kedves második válaszoló, hacsak az nem, hogy hol terül el az adott ország. És Törökország is fociban Európához tartozik, politikailag Ázsiához :) Oké? :D"
- Oké. Csakhogy én történelem alatt focitörténelemre gondoltam, és arra is, hogy utánanézhetne olyan érdekességeknek, miszerint Izrael két zónát járt meg, mire Európában kötött ki, és ebből kiderült, miért volt szükséges a felvétele az UEFA-ba. Kiderülne, hogy Örményország, Grúzia, Azerbajdzsán és Kazahsztán több mint fél évszázadon át vett részt az európai fociban a Szovjetúnió részeként, így teljesen jogosan tagjai ma az UEFA-nak. (bár a kazah csapat megalakulása után 8 évig még Ázsiában próbálkozott) Ja, és kiderülne, hogy a amióta futball létezik, a négy brit tagköztársaság külön képviselteti magát (Skócia és Anglia játszotta az első válogatott meccsetÖ, és ma is jelentős beleszólásuk van a szabályváltoztatásba.
Egyébként Törökország volt az ázsiai szövetség része is, de a folyamatos bojkottok miatt végül átsoroltak az Európába. (a kultúrális hagyományok alapján teljesen jogosan)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!