Keressek orvost, vagy csak beképzelem? (térd)
21 éves vagyok, gyerekkorom óta (12 éve) röplabdázom.
Az első öt évben versenyszerűen játszottam rengeteg edzéssel, a következő ötöt csak középiskolai szinten, kihagytam kettőt és most folytatom.
Régen nem volt semmi sérülésem, a derekam fájt sokat, de ennyi. Viszont most, hogy elkezdtem újra játszani, folyamatosan fáj a térdem.
(Lovagoltam öt évet közben, volt egy szerencsétlenebb esésem, amikor ráestem a jobb térdemre, nem voltam vele orvosnál)
Az elején (9-14 éves koromig) 4-5 edzésem volt hetente + hétvégente meccsek, nyáron napi két edzés. Sokat futottunk, ugráltunk, léocsőztünk, akkor nem fájt. Most sem edzésen fáj, viszont mikor lépcsőn megyek fel, mindkettő fáj. Van amikor belül, a porc alatt (nem értek a térd anatómiájához), van amikor oldalt.
Nem tudom eldönteni, hogy keressek-e dokit és megnézessem, vagy csak képzelődöm. Nem sérültem le, nem fáj elviselhetetlenül, de megijeszt, hogy 21 évesen alig birok felmenni a második emeletre, nem szeretnék 50 évesen járókerettel közlekedni.
Azért ha nem tudsz felmenni a 2.ra, akkor az szerintem nem a képzelgés kategóriába tartozik. Neked kell eldönteni, hogy mennyire tudsz vele együtt élni, vagy mennyire fáj, és hogy kell-e orvos. Mindenesetre, ha szeretnél visszafordíthatatlan károsodást, még több fájdalmat és protézist egészen hamar, akkor ne menj el.
Az, ha elmész, nem fáj senkinek. Lehet chondropathiad (porclágyulás), ami egy degeneratív folyamat kezdete, de kis odafigyeléssel és porcerősítőkkel megelőzhető a további romlás. Lehet, hogy a porc egy része felszakadt egy krónikus folyamat részeként, így nem is tudod, hogy mi volt az a mozdulat, ami okozhatta. Lehet, hogy a szalagrendszer sérült valamilyen krónikus módon.
Itt az interneten és mindenki anélkül, hogy látná/tapintaná (értsd elvégezne pár fizikális vizsgálatot) csak találgatni tud. Lehet, hogy csinálnak egy rtg-t vagy mr-t (inkább utóbbit, mert rtg-n nem látszik a porc és szalagrendszer sérülése) vagy uh-t; végső esetben pedig egy arthroscopias tükrözést (bár ezt akkor szokták, ha a felvételen találnak valami elváltozást).
Én csak egy orvostanhallgató vagyok, de végigjártam ezt az utat a térdemmel én is, nem kellett nekem sem semmilyen konkrèt sérülést szereznem. 11 éve lovagolok, és akkor mentem csak el orvoshoz, amikor már abban is zavart. 16 évesen nem normális, ha az embernek ilyen baja van, ez azóta sem az, ahogy az sem, hogy 21 évesen nem tudsz felmenni a lépcsőn a 2.ra.
Nézetsd meg, lehet, hogy tényleg semmi bajod és elég pihentetne; de gondolj a 20 év múlvára, és arra, hogy nem szeretnél egész életedben fájdalomban élni.
Sok sikert! 20/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!