Hogy lett a football-ból (futballból foci)?
Igazából ennyi a kérdés. Hogy jött ez a rövidítés? :)
Ehhez kapcsolódóan:
És a Ferencvárosból, hogy lett Fradi? Tudom Franzstadt... De miért pont Fradi? A Franzi (Franci), Frani logikusabb belőle, hogy lett Fradi?
Meg egyáltalán miért pont németre fordították a Ferencvárost?
Mi közük a németeknek Ferencvároshoz?
Amiért a pörköltböl pöri, a paprikából meg paradicsomból pari, az unokatestvérböl uncsi, stb - úgyanaz a szisztéma szerint lett lerövidítve.
A Ferencváros meg ugyan le lett fordítva, csak nem magyarról nemetre, hanem németröl magyarra, ugyanis eredetileg a városrész neve Franzstadt volt, ahogy a józsegvváros is Josefstadt, ugyanis Magyarorsza´gon a hivatalos nyelv sokáig német volt.
De a te ha a te logikád érvényesült volna,
PÖR-költ -> PÖR+i, PAR-adicsom -> PAR+i,
Akkor a focinak is FUT+i-nak kellene lennie ill. a fradinak is FRAN+i-nak.
Ezt a föntebbi példával próbáltam kifejteni, de így talán már érthetőbb lett.
Mert valószínüleg volt közben egy-két lépcsö, amiröl nem tudunk, és ezért nehéz kideríteni, hogy mi pontosan hogy alakult.
De régebben sokszor hallottam "fotbal"-ként említeni az adott sportot - és ebböl már kijön a FO-ci.
A Fradi meg valószínület a FRAnzstaDt valamiféle klubbnév rövidítésböl jöhet, a kiemelt betüket véve figyelembe. (Német logikával a kezdö és végzö betüket sokszor használják a teljes név helyett)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!