Van olyan sport, hogy "közepes-kosárlabda" vagy "törpekosár", ha nem, miért nincs?
Keresgettem a neten ezzel kapcsolatban, de nem találtam releváns infót.
Szóval szerintem a kosárlabda egy nagyon diszkriminatív sport, hiszen kizárólag a magas emberek vannak előnyben és azok tudnak csak érvényesülni ebben a sportágban.
Rengeteg olyan alacsony átlagos magasságú ember van amúgy, aki imádja a kosárlabdát, de a magassága miatt úgymond diszkriminálva van, így esélyük sincs arra, hogy profi szinten űzzék ezt a sportot, még ha van is lehetőségük!
MIért nincs a kosárlabda magassági csoportokra osztva. Úgy ahogyan pl. a bornál is súlycsoportokra vannak osztva a versenyzők - ott sem csak a nehézsúly van aztán a 95 kiló alatt senki nem boxolhat! És még sorolhatnám.
Ezért lehetne egy olyan, hogy a kosárlabda világába be kellene vezetni két újabb magasságkategóriát, a "médium basketball" esetében pl. fél méterrel lejjebb lenne a kosár, "small basketball" esetén pedig egy méterrel lenne lejjebb.
Így világszerte több kategóriában lehetne versenyezni, és az alacsony embereknek is esélyt lehetne adni arra, hogy a saját kategóriájukban kosárlabda bajnokok legyenek.
Szerintem véget kellene vetni ennek a diszkriminációnak. Ti mit gondoltok erről?
bocs, javítom a kérdésem, a helyesírás ellenőrző kijavította:
"Rengeteg olyan alacsony átlagos magasságú ember van amúgy, aki imádja a kosárlabdát, de a magassága miatt úgymond diszkriminálva van, így esélyük sincs arra, hogy profi szinten űzzék ezt a sportot, még ha van is tehetségük!"
"Úgy ahogyan pl. a boxnál is súlycsoportokra vannak osztva a versenyzők - ott sem csak a nehézsúly van aztán a 95 kiló alatt senki nem boxolhat! És még sorolhatnám"
180 cm feletti magassággal lehet játszani a legprofibb szinten, aki ez alatt van, annak meg általában el kell engednie az olyan sportok elit szintjét, mint a kézi, röpi, hoki, kosár, stb (pár kivétellel, az is irányító, libero poszton).
Profi ligákban, de alacsonyabban rangsorolt bajnokságokban azért vannak 170-180 közötti kosarasok. Szerintem ez alatt meg tényleg el kell engedni a profi kosárlabdázást.
De pl Dél-Koreában vezettek be olyat, hogy max 2 légiós lehet, és az egyiknek 2 m, a másiknak 186 cm alatt kell lennie, hogy ne 210 feletti amerikai centereket húzzon be mindenki.
Az viszont egyáltalán nem indokolt, hogy a gyűrű magasságát piszkálják. Az utánpótlásban (12 éves kortól), illetve nőiben is 305 cm-n van a gyűrű. 9 éves gyerekek 30 cm-vel alacsonyabb gyűrűre játszanak, mint az NBA-ben, hova akarsz fél, meg 1 métereket lehozni? :D
A triplavonal távolságával, meg a labda méretével érdemesebb lehetne játszani.
Oh köszönöm :) Laikus vagyok, igazából a kérdést a magassági diszkrimináció miatt írtam ki 😂
Nem tudom elfogadni, de értem miért
Ahogy egy alacsony ismerősöm mondaná: "Jóból csak kicsit adnak"
Van egy csomó másik sport, amit ugyanúgy lehet szeretni, csak gyakorlás kell hozzá
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!