Miért nem kerülhet egy csoportba Gibraltár és Spanyolország ill. Koszovó és Oroszország a 2022-es vb-selejtezőkön?
"Az UEFA Végrehajtó Bizottságának döntése értelmében nem kerülhet egy csoportba Örményország és Azerbajdzsán, Gibraltár és Spanyolország, Koszovó és Bosznia-Hercegovina, Koszovó és Szerbia, Koszovó és Oroszország, valamint Ukrajna és Oroszország." (mlsz.hu)
A többi "párost" értem, csak a kérdésben feltetteket nem. Azoknál mi a konfliktus?
Gibraltár/Egyesült Királyság s Spanyolország huzavonájáról olvastam, de azt nem tudtam, hogy oly kiélezett lenne, hogy ez a sportot is érintené. Ott vajon mi miatt?
Persze ez frankó, hogy mindezeket figyelembe veszik majd a sorsolásnál, ahogy - feltételezem - ilyesmire korábban is figyeltek.
Oroszország és Koszovó: az oroszok hagyományosan a szerbek pártját fogják minden politikai konfliktusban (gondolj csak az első vh-ra), mivel a hasonló nyelv es az ortodox vallás miatt testvérnépnek tekintik őket. Erre még rátesz egy lapáttal hogy Koszovó a NATO segítségével tudott elszakadni Szerbiától (1999), a NATO vezető tagállama pedig az USA az oroszok legnagyobb politikai ellenfele a hidegháború óta.
Spanyolország és Gibraltár: az okot te magad is leírtad, a spanyoloknak nem igazán tetszik hogy az Egyesült Királyság birtokol egy stratégiailag fontos területet a pireneusi félsziget déli részén, ráadásul jó ideje azon dolgozik hogy megteremtsen egy sajátos gibraltári nemzeti identitást (amivel még inkább elejét veheti a Spanyolországgal való egyesülésnek)
Köszi.
Sajnos így van. :(
Kíváncsi lennék, ha véletlenül Irán (vagy bármely más arab/muszlim ország válogatottja) s Izrael kijutna a vb-re s ott összekerülnének, akkor mi lenne.
Az Izraellel szembeni ellenségesség s gyűlölet az túl megy minden akár általad is említett idiotizmuson s "patriotizmuson".
Rióban is volt egy kis perpatvar:
#2 Ezen én is jót nevettem.
De tényleg, rendeztek már Észak-Korea - Dél-Korea mérkőzést, USA-Iránt a '98-as vb-n, stb., és még nem hallottam arról, hogy sportolók egymást kaszabolták volna a pályán, a politikai ellentétek miatt.
Olyan persze előfordulhat, hogy felsőbb utasításra nem állhat ki egy csapat egy másik ellen, illetve pl. beutazási nehézségekbe ütköznének izraeli sportolók, ha egy arab országba kellene utazniuk selejtezőre.
S ha netalántán Izraelnek sikerülne kijutnia a vb-re, akkor ez most fennállna. Vajon Katar is ily ellenséges vagy a FIFA rálépne a sivatagi herezacskójukra, ha bármivel próbálkoznának? :)
Na, akkor itt a konteó, hogy Izrael miért nem jut ki a vb-kre... a gonosz FIFA nem engedi, hogy ne legyen botrány, ha netán összekerülne a szaúdiakkal vagy Iránnal.
:D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!