Nyolcra járok dolgozni, már nagyin szeretnék kerékpárral menni. A táv kb.25 km. Hogyan ötöztök fel ilyen hideg időben?
Ilyen -5 fokokról van szó? Síkesztyű, sízokni, vastag cipő, a nyári bringás ruhád + 1 réteg minél kevésbé lebegő pulcsi és nadrág. Kb. ennyit tehetsz szerintem. Ha nincs sícucc-szerűséged sem, akkor 2 zokni, közötte zacskó - a kesztyűnél pedig 1 vékony kesztyű (ha van szerelő kesztyűd, az még jobb) és arra a vastag kesztyű.
Úgy fogsz kinézni, mint a Michelin emberke, de az az idő (kb. 1 óra?) még nem fog nagy nyomot hagyni. Ha fázol, tekersz gyorsabban, ha meleged van, tekerj lassabban, mielőtt nagyon megizzadsz.
Amúgy kérdeznék párat, ha szabad. Jövőre nem lesz tél? Vagy akkor már nem szeretnél nagyon kerékpárral menni? Szerinted téli felszerelést szezon előtt vagy szezon végén olcsóbb vásárolni (nem a választékról beszélek)?
Valami bundás mackógatya vagy poláros belsejű. Mindenképp szűkülő bokával nehogy beakadjon, alá cicanaci/jégeralsó. Nőiből még műszőrmével bélelt is van! A farmert nagyon átfújja a menetszél. Felülre valami puha, passzosabb mackó pulcsi szigetelni, arra mégegy, rá nem pufi kabát hogy tudj mozogni.
Zokniból bélelt, kesztyűből nem polár vagy kötött, abban vág a menetszél.
Sisak alá valami nem bojtos sapka, csősál az arcod elé vagy a nagyi kötöttje, de ne lifegjen, mert beakad.
A rétegekből lehessen levenni, ha meleged van! Kényes pontok a térdek, kéz, arc és fül, legyenek melegen! Lwgyen nálad zsepi, a hidegtől nekem ömlik minden egy pár napig! :D
Jól felöltözni télen biciklin nagyon-nehéz. Ha nem ruházól be nagyon drága biciklis/sícuccokba, akkor erősen le fogsz izzadni a végére és ott zuhanyoznod kell majd, vagy a menetszéltől nagyon fognak fázni bizonyos testrészeid.
Más sportok öltözeteiből a sí/sífutó öltözetek passzolnk legjobban a téli biciklizéshez.
Ami mindenképp szükséges(fontossági sorrendben):
-Szélvédelem a szemnek (Ez nagyon fontos!). Célszerű olyan szemüveget/napszemüveget stb. felvenni, aminek a lencséje távolabb van a szemedtől, így nehezebben párásodik be, ha megállsz. (Az arcmaszk alól kiáramló levegő gyorsan be tudja párásítani ilyenkor) Decathlonban kapni párszász forintért biciklis szemüveget, de az nagyon könnyen párásodik, ezért nappal mindig napszemüveget hordok.
-Valami arcvédő menetszél ellen. (Csősál, felhúzható sál stb.)
-Valamilyen erősen szálálló kesztyű. Nekem a téli biciklis kesztyűkben fáztak az ujjaim, így síkesztyűt vettem. (kb. 2000 ft-tól van a decathlonban)
-Erősen szálálló cipő + vastag zokni/több réteg zokni. (Én amúgy erre még kamáslit is veszek)
-Térd és ágyék szélvédelme (Nekem még ezek is fáznak néha)
Nem ismerem a ruhatárad, de nagyjából így lehet olcsóbban megúszni a dolgot:
-Lentre valami szélálló overal, vagy több réteg sportnadrág/melegítőnadrág.
-Fentre valami szélálló, de jól szellőző kabát, ami alá mehet több réteg melegítő/sportpl a kabát vastagságától függően
-Ha hordasz sisakot, akkor alá mindenképpen vegyél valami nagyon vékony sapkát. (Biciklis sapka, futósapka, is megfelel, de úszosapka is jól jöhet.) Ha hosszú távon gondolkozol, és csapadék esetén is akarsz biciklizni később, akkor egy vízálló sisakhuzatba érdemes beruházni. (pl.: Decathlonos)
Én pl.: így öltözök, és ez kb. jó -10°C - 5 °C között:
Fejemre:
-Sísisak (ez alá 0-5°C körül még nem kell sapka, ez alatt nagyon vékony sportsapkát veszek)
-Napszemüveg, vagy párszáz forintos teljesen átlátszó biciklis szemüveg
-Munkavédelmi porállarc. (Az arcom szélvédelmére és a szmog szűrésére)
Felülre:
-Biciklis szélálló mellény (Csak nagyon hidegben, erős szélben vagy csapadék esetén veszem fel)
-Biciklis téli kabát
-Sípulcsi
-Biciklis hosszú ujjú aláöltözet
Alulra:
-Sífutónadrág (vékony, elől szél és esőálló)
-Alá biciklis téli nadrág
-Ezek alá Térdmelegítő és sízokni.
Egyéb:
-Síkesztyű
-Szélálló bakkancs + kamásli.
Sok mindent elmondtak már...
Ugyan jelenleg nekem nincs ilyen messze a munkahelyemb de azért hátha használható az én téli setupom (alulról felfelé):
-kerékpáros (vagy extrém hidegben sí-) zokni, téli túrabakancs
-melegítő (mackó-)nadrágb rá egy vékony túranadrág
- hosszú ujjú mez, polárpulcsi, softshellkabát
- csősál (szükség esetén az arcra húzva)
- szemüveg/napszemüveg esetleg síszemüveg (szükség szerint)
- sisak, alá kendő
- a kézre kerékpáros illetve síkesztyű, szükség esetén alákesztyűvel (hőmérsékletfüggő)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!