Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Lehet biciklivel járdán haladni?

Lehet biciklivel járdán haladni?

Figyelt kérdés

Azt hallottam, hogy a biciklikre is a kresz szabályai érvényesek.

A fővárosban megértem, hogy az autók között kell hajtani vagy ha van bicikliknek kialakított útvonal akkor ott.

A körúton még sétálni is nehéz sokszor, annyi az ember :)

.... de kisvárosokban ahol mondjuk a járdán biciklizbe 500mként csak 1 emberrel lehet találkozni lehet a járdán menni?

A mi kisvárosunkban sokan mennek ott és én is szeretnék venni egy biciklit kisebb utak megtételéhez, hogy ne kelljen autóval menni vagy gyalogoni, mert minkettő lassú lehet.

Van olyan, akit megbüntettek a járdán biciklizésért kisebb településekben és városokban olyan részen, ahol nem jár olyan sok ember hogy veszélyes lenne bárki számára?

2018. jún. 16. 16:53
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Utolsó ... Értem, de én egy széles terepjárót vezetek és egy sima két sávos patka nélküli úton, akármikor találkozok egy biciklissel extra óvatosnak kell lenne, az auót szélessége miatt.

Ha szembe jönnek, le kell lassítanom a biciklis tempójára és csak úgy hajt hatok el mellette ha bővel van hely köztünk az az át kell mennem a másik sába is kicsit.

Szerinted melyik a jobb?

Egy forgalmas kis úton mindenkit feltartok?

Vagy

Egy egyátalán nem forgalmas gyalog úton megyek, ahol minden gyalogost be lehet látni, mert egy hosszú egyenesről beszélünk és ki kerülök mindenkit még akkor is ha a fűre rá kell menni.

Szerinted melyik a biztonságosabb és jobb minden közlekedő számára?

(Többet nem nézek rá a kérdésre :) kicsit amúgy is értelmetlen volt a kérdés, meg nem akarok senkivel sem veszekedni)

2018. jún. 18. 09:46
 12/13 Alex Fly ***** válasza:

Mi a probléma? Akármilyen széles terepjárót vezetszb a kerékpárost a KRESZ által szabályozott módon előzheted meg. Ha nincs előzésre lehetőség, akkor nem előzöl. Nem kötelezőb ez csak egy lehetőség.

És ha én kerékpárral közlekedek, akkor nem az a célom, hogy mindenki más előzhessen -akár szabálytalanul is vagy az, hogy azért legyek szabálytalan, mert másnak nehezére esik elviselni, hogyy nem csak ő van az utakon.

Én betartom a szabályokat és ugyanezt másoktól is elvárom.

És hogy melyik a jobb? Az, ha mindenki a rá vonatkozó szabályok betartásával közlekedik és a bizalmi elv alapján feltételezheti, hogy mások is így tesznek. Minden szabálytalankodó egy potenciális veszélyforrás, akárhogy is próbálja magyarázni a bizonyítványt.

Sans híres balesete után is ezzel vedekezett a buszsofőr (aszittem a biciglis fölmegy a járdára). És arról már nem is beszélekb hogy az ilyenek miatt szapirodnak a bringagyászok és a bringatilos táblák, amik miatt lassan lehetetlen lesz normálisan közlekedni kerékpárral.

Fel kellene már fogni végre minden járdázó gyökérnek, hogy ő okozza a legnagyobb kárt a kerékpáros közlekedésnek. Az ilyenek miatt maradt le a közlekedésszervezés a múlt századi szinten és igen nehéz a mai igényeknek megfelelő infrastruktúrát kialakíttatni a döntéshozókkal...

2018. jún. 18. 12:04
 13/13 anonim válasza:

Szerintem nem sokat módosít a dolgon, hogy kisváros, vagy nagy.. Én is kisvárosban lakom, a házam a fő utcán van, tehát a bejárati ajtóm egyenesen a járdára nyílik. Mielőtt kilépek a házból mindig ki kell nézni, hogy épp ki akar biciklivel a nyakamba ugrani. 3 méterre van a járda mellett kb a bicikli sáv, de mindenki a járdán teker. Tolják a babakocsit, sétál az idős néni a pékségbe, a drágaság meg jön vele szembe biciklivel. Mondjuk az meg más téma, hogy ahol meg bicikli út van, ott meg a gyalogosok miatt nem lehet haladni, mert ők meg a járdát nem találják.

Én is bringás vagyok, de nem tekerek a gyalogosok között, tudjuk, hogy hol a helyünk.

2022. okt. 8. 17:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!