Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Lehet biciklivel járdán haladni?

Lehet biciklivel járdán haladni?

Figyelt kérdés

Azt hallottam, hogy a biciklikre is a kresz szabályai érvényesek.

A fővárosban megértem, hogy az autók között kell hajtani vagy ha van bicikliknek kialakított útvonal akkor ott.

A körúton még sétálni is nehéz sokszor, annyi az ember :)

.... de kisvárosokban ahol mondjuk a járdán biciklizbe 500mként csak 1 emberrel lehet találkozni lehet a járdán menni?

A mi kisvárosunkban sokan mennek ott és én is szeretnék venni egy biciklit kisebb utak megtételéhez, hogy ne kelljen autóval menni vagy gyalogoni, mert minkettő lassú lehet.

Van olyan, akit megbüntettek a járdán biciklizésért kisebb településekben és városokban olyan részen, ahol nem jár olyan sok ember hogy veszélyes lenne bárki számára?

2018. jún. 16. 16:53
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Hátmost lusta vagyok előkkeresni a törvényi rendelkezést erről a témáról, de úgy emlékszem, hogy valahogy úgy van leírva, hogy ha az úttesten nem lehet kerékpározni, mert az arra alkalmatlan (például tiltva van rajta a kerékpározás), akkor a járdán kell haladni, max 10 km/h-val.
2018. jún. 16. 17:23
 2/13 A kérdező kommentje:

Utána olvastam és elvileg ha az út biciklizésre alkalmatlan akkor lehet.

Ez abban az esetben igaz ha nincsen bicikliút, leállósáv, buszsáv vagy biciklis jel felfestve az útra?

Vagy mit jelent a biciklizésre alkalmatlan út?

2018. jún. 16. 18:13
 3/13 anonim ***** válasza:

Szia!

A biciklizésre alkalmatlan alatt fizikailag alkalmatlant kell érteni. Tehát nagyon sáros földút, foghíjas kockakő stb. 12 éven aluli gyerekek is mehetnek főútvonalak mellett a járdán. Itt nem fogalmaz teljesen egyértelműen a Kresz, úgy is lehet érteni, hogy főútvonal mellett bárki biciklizhet a járdán, viszont egy több évvel ezelőtti rendőrségi értelmezés szerint a gyermek kísérőjének sem szabad a járdán biciklizni, legyen ez bármilyen életszerűtlen.

Ezen kívül járdán csak akkor szabad biciklizni, ha átkeresztelték kerékpárútnak, mint itt:

[link]

A fenti linkből azt is láthatod, hogy miért nem olyan jó ötlet a járdán menni biciklivel. Ha mégis ott akarsz menni, a kereszteződésekben legyél nagyon óvatos, nem biztos, hogy a kapuból kiállók, a keresztben érkezők és a kanyarodók időben észrevesznek. Büntetni nagyon ritkán szoktak érte, életemben nem hallottam még olyat, hogy valaki normálisan, udvariasan járdázik, és megbüntették volna.

2018. jún. 16. 21:35
 4/13 Alex Fly ***** válasza:

KRESZ 54.§ (2):

"Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni."

Az kivétel pedig így szól:

"(7) Tilos

a) főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni;"

Minden más esetben tilos a járdán kerékpározni. Ha ott akarsz közlekedni, akkor leszállsz és tolod -ilyen esetben ui. gyalogosnak számítasz, nem járművezetőnek.

De nem értem, hogy felnőtt ember az úttest helyett önszántából miért szivatná magát járművel a járdán -a balesetveszélyről már nem is szólva...

Mindegy. Ha esetleg valami még nem tiszta, akkor itt nézhetsz utána:

[link]

2018. jún. 16. 21:46
 5/13 anonim ***** válasza:

"De nem értem, hogy felnőtt ember az úttest helyett önszántából miért szivatná magát járművel a járdán -a balesetveszélyről már nem is szólva..."

Budapesten sok helyen van macskakőves út (inkább negyed), ahol nem egyenletesen lettek lerakva a kövek és a ?cucc? is hiányzik a résekből, ha ilyen meglepetés ér akkor (arra az általában 100 méterre) felhajtok a járdára.

Ha a járda uttestfelőli részén haladok lassan és figyelmesen, akkor semmivel sem balesetveszélyesebb, mint az úttesten. (Nincs fél méter se a féktáv 10km/óránál. 5km/h óránál meg ~10cm)

Ez megint csak az egyéntől függ, aki debil az utakon az járdán is az lesz.

2018. jún. 17. 14:38
 6/13 Alex Fly ***** válasza:

Jó, a macskaköves út érthető: nem minden esetben és kerékpárral alkalmas a közlekedésre. Kis jóindulattal belefér a KRESZbe...

De itt nálunk rendszeresen haladnak a tükörsima négysávos út mellett a térköves járdán és teljesen ki vannak akadvab amikor megtudják, hogy nem ott kellene.

A balesetveszélyt pedig nem az a 10 km/h-s gyalogostempó jelenti, hanem az összes útkereszteződés...

2018. jún. 17. 15:24
 7/13 A kérdező kommentje:

Az én esetemben egy kisvárosról van szó. Néhány helyen a járda használata gyorsabbá és biztonságosabbá tenné a biciklizést.

Most nem fejtem ki, mert nincs elég időm, annyit gépelni :D, de rengeteg helyen óriási idő megtakarítást jelent.

A járdák mérete normális a gyalogos forgalom meg rettentően kicsi és többnyire már 1-2 száz méterrel előtte lehet láni, hogy valaki jön, szóval egyátalán nem veszélyes meg másokat is láttam csinálni.

2018. jún. 17. 15:52
 8/13 Alex Fly ***** válasza:

Persze. Sok esetben a járda a kamionforgalmat is gyorsabbá tenné, illetve kerékpárral is jelentősen könnyebb lenne, ha az autópályákat venném igénybe. Sőt merem állítani, hogy gyalogosan is gyorsabban célhoz érnék az úttest közepén...

Ennek ellenére valamilyen oknál fogva a járműforgalom céljára az úttestet, a gyalogosforgalomnak a járdát jelölték ki. Ha részt szeretnél vennina forgalombanb akkor azt a hatályos szabályok elfogadásával teheted meg.

Ha kerékpárral a járdán akarsz haladni, akkor azt szabályosan úgy teheted meg, ha leszállsz róla és tolod. Ha ragaszkodsz a járdához, akkor ez a teendőd...

2018. jún. 17. 19:39
 9/13 anonim ***** válasza:

1. vagyok.

Majdnem jól emlékeztem! :)

Nade a továbbiakra annyit szeretnék reagálni, hogy bizony a környezetemben sok helyen van a kerékpáros fogralom a járdára terelve, mert kiraktak egy kerákpár út táblát a járdára, az útra meg tiltást.

Van olyan járdaszakasz - nem egy, nem kettő - ahol nem lehet elférni annyira szűj a hely (beszűkül a járda kb 50 cm szélességre)

Aztán olyan is van, hogy gyakorlatilag nem lehet szabályosan kerékpárral közlekedni, mert a kerékpár útnak vége van, viszont a mellette haladó közúton tiltás van.

sorolhatnám még, de nem..... csak annyit mondok, hogy ha majd egyszer normálisan, szabályosan lehet közlekedni kerékpárral, akkor megteszem. De amíg belekényszerítenek etikátlanul, balfék tervezésből, egyebekből kifolyólag a szabálytalan közlekedésbe, addig lesz..om!!

Ott megyek ahol könnyebben eljutok a célomhoz.

Ha kell, megyek a járdán is.

(Természetesen nem fogom a járókeretes Marcsi nénit leszorítani a járdáról!)

Neked is azt mondom, hogy ahogy a mondás ia tartja: "Minden út kerékpár út!" használd ki a kerékpáros közlekedés adta lehetőségeket úgy, hogy a szabályok be nem tartása ne legyen tú kirívó, balesetveszélyes, stb...

Tekerj úgy, és ott ahol neked jó! :)

2018. jún. 18. 00:45
 10/13 Alex Fly ***** válasza:

@9: ha"kiraktak egy kerákpár út táblát a járdára," akkor az nem járda. És nem "kerékpárút" táblát helyeznek ki, hanem a "gyalog- és kerékpárút" nevű szörnyszülöttet. Ilyenkor alapesetben kötelező ott haladni és nem a járdára vonatkozó szabályok vonatkoznak rád. Szerencsére azért a KRESZben akadnak kivételek, így az esetek egy részében ilyenkor is szabályosan használható az úttest is...

"Aztán olyan is van, hogy gyakorlatilag nem lehet szabályosan kerékpárral közlekedni, mert a kerékpár útnak vége van, viszont a mellette haladó közúton tiltás van." -ilyenkor valóban nem lehet szabályosan közlekedni, az ilyen megoldás maga a szabálytalan; a hatályis útügyi előírásoknak nem felel meg. Tilos ilyen módon megakadályozni a továbbhaladást -szerény véleményem szerint minimum egy "zsákutca" táblával kellene előre jelezni, hogy véget fog érni az út. De ilyen esetben ha mindenképpen csak szabálytalanul lehet továbbmenni, akkor az úttesten sem vagy szabálytalanabb, mint a járdán.

Azt viszont jól tudod: minden út bringaút. Nyugodtan használd és ne a gyalogosoktól vedd el a számukra fenntartottb amúgy is szűkös területetb, amikor mellette általában jóval nagyobb útfelület áll rendelkezésre a járművek számára...

2018. jún. 18. 09:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!