Fatbike-nek van bármiféle előnye a divatoláson kívül?
Ha tudtok bármilyen előnyt, azonkívül, amiket leírok, kajak veszek egyet ;)
Szóval 1.: a nagy gumik sokkal hatékonyabban csillapítanak a teleszkópokhoz képest, 2.: laza homokban nagyon jól teljesít, mivel felfekszik rajta.
Ezeken kívül van bármiféle előnye?
Ugye a széles guminak nagyobb a gördülési ellenállása, de nem hinném, hogy jobban is tapad. Például sárban és hóban is a keskeny gumi jó magas mintázattal. JA, frissen esett nagy porhóban még előnyös lehet, amibe a többi gumi bele süpped 20 cm-re.
Az előnyök megvannak, továbbiak vannak? Szerintem ezeken kívül bármelyik tereptípuson rosszabbul tapad egy 5" széles gumi, mint egy 2.1-2.3"-os normális gumi.
Gondolom csúszkálhat össze-vissza, mivel nem tud elég nyomást kifejteni a talajra, és ezek mellett valószínűleg a gördülési ellenállása is jóval nagyobb.
Sajnos ezek nem tapasztalatok, csak ezeket gondolom róla. A nagyon széles gumikhoz azért nyilván nagyobb tömeg is kell. Pl.: lehet egy 60 kilós ember alatt jobban tapad egy 2.3"-os dh gumi, mint egy 2.6"-os, de 100 kilós ember esetében fordítva van.
Én a GMBN-t szoktam nézni youtubeon, ott dicsérik őket. Mászni nyilván rossz, állítólag a nagyon meredek DH-s kanyarokban és letöréseken is valamivel lassabb, de jobban csillapítja a kisebb "úthibákat" (gyökerek, kövek, faágak), és a kanyarokban is nagyon gyors. Nem próbáltam, a 800k-s csatorna szerkesztői próbálták :D Mindenesetre én nem vennék.
Aminek utánanézhetsz, azok a 27,5+ bicók
Ahogy írod: a legnagyobb előnye, hogy laza talajon nem süllyed el. A másik, hogy egyenetlen talajon a méretes gumik miatt teleszkóp nélkül is megvan a lengéscsillapítás.
Amit nem írtál -illetve hibásan-: a tapadás. Mivel eléggé ballonos gumikkal van szerelve, ezért extrém alacsony nyomáson használható (jellemzően 0,8-1,5 bar), ezzel rendkívüli tapadás érhető el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!