Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Milyen méretűek a szabvány...

Sákovics Balázs kérdése:

Milyen méretűek a szabvány kerékpárküllők, és milyen a menetezésük?

Figyelt kérdés
2018. jan. 11. 09:49
1 2
 1/12 szlory ***** válasza:
Soha nem számoltam menetemelkedést a küllőnél, de ha megnyugtat, tudomásom szerint csak egyféle menetezéssel léteznek. Méretben nagyon remélem, hogy a vastagságra gondolsz - mert hosszban még statisztikai átlagot sem lehet mondani! Vastagságban a legelterjedtebb a 2mm igényeséknél, az 1.7mm olcsóéknál és gyerekeknél.
2018. jan. 11. 10:14
 2/12 Wadmalac ***** válasza:
100%

Maga a menet átmérő 2 mm, emelkedés 0,4 mm, de nem esküdnék rá, hogy ez szabványos metrikus menetprofil.

A szakadásveszély csökkentése érdekében ezek nem vágott, hanem mángorolt menetek, a menet tövében visonylag nagy rádiusszal, mert ugyebár éles sarok kezdő törés (szakadás).

Azért azt nem jelenteném ki, hogy a 2-esnél vékonyabb küllők a "xar küllők", DT is gyárt a két végén 2 mm-es, közte 1,8-ra karcsúsított "könnyített" küllőt. Meg persze vannak a két vége közt "pengére" lapított küllők is. És ezeknek is iszonyat nagy a szakítószilárdsága, jó drágák is, egy Mavic Ksyrium küllő 1200-1500 ft darabja.

A küllőhosszok kb. 2-4 mm-enként lépcsőzetesen kaphatóak.

2018. jan. 11. 11:50
 3/12 szlory ***** válasza:
100%

Úgy látom, pontosítani szükséges eredeti első válaszomat, mert félreérthető volt. A _legelterjedtebb_ címre a 2mm valamint az 1.7mm egyenvastagságú modellek pályázhatnak. Ha megnézel 10 bringást a pirosnál (ha megáll), akkor ezt fogod tapasztalni szerintem. A különféle húzott küllők már kevésbé szabványosak, sok gyártó, sok kivitelezésben gyártja. Az 1.7 pedig valóban nem mindig "xar", ezért írtam, hogy (pl) gyerekeknél teljesen köznapi, még felső kategóriás bringákon is. Nyilván a gyerek szót helyettesíthetjük bármilyen "gyengén igénybevett felhasználási terület" sztorival. Vagy pl. ha van 48 küllőd, megint kevesebb igénybevétel jut az egyes küllőelemekre.

Végül: köszönöm a menettel kapcsolatos infókat! De biztos, hogy 2mm a menetátmérő? A menetek között mérjük, ne a vállánál. Ha így nézzük, lehet, hogy nincs meg a 2 - de nem tuti, nincs előttem most.

2018. jan. 11. 12:24
 4/12 tothp ***** válasza:
65%

Mivel a küllö mángorolt menettel rendelkezik (tehát nem forgácsolással), a menet "középátmérője" 2mm-es

Véleményem szerint itt a withworth menethez hasonló profilról van szó, 55fok környéki profilszöggel.

Ha elfogadjuk a 0,4mm-es menetemelkedést, akkor nagyjából 2,3mm-es a külső átmérő és 1,7mm a menet magátmérője. de ha a kezembe kerül egy, megmérem.

2018. jan. 11. 13:13
 5/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok hozzászólást,eddig nem kellett nekem sem küllőket vágni és menetet metszeni,de a sima M2-es menetmetsző nem jó a 2mm-es küllőkhöz!!!???Menetmángorlót meg lehet venni igaz,20 ezer a gép+10ezer a fej....nem szaporítom...
2018. jan. 11. 14:08
 6/12 Wadmalac ***** válasza:

A menetmetszó már csak azért sem jó, mert töredék terhelésnél szakadna a gyárihoz képest.

A menetmetszés átvágja a szálszerkezetet és ezzel nagyon rontja a szilárdságot.

A mángorolt és forgácsolt menet közti szálszerkezeti különbség itt jól látszik (a képen kovácsolt menet szerepel, nem mángorolt, de a lényeg ugyanaz)

[link]

2018. jan. 11. 14:26
 7/12 A kérdező kommentje:
Akkor marad a mángorló?Már-ha kapok olcsón...egy régi német retro-kemping bringát újítok fel abba 143,ill.138mm-es küllöhossz van gyárilag.
2018. jan. 11. 14:41
 8/12 szlory ***** válasza:
100%

Sejtettem, hogy picit fölösleges lesz a gépészkedés jelen esetben, viszont tetszik és személy szerint köszönöm a műszaki infókat, végre a lustaság is kifizetődött és kaptam választ saját meló nélkül. :D

Balázs: ne viccelj, van. Mindkét méret (143,138), gondolom J fejű kellene. Feketét parancsolsz vagy ezüstöt? Húzottat vagy sima 2 milliset? Hány darab? 2x40? Budapest?

"icc píszofkék" :D

2018. jan. 11. 17:13
 9/12 A kérdező kommentje:
Hat én az istennek se talaltam ilyen méretet,de ha lenne és elküldöd a címet -elérhetőséget te lennél a legkirályabb! :-)))Üdv!
2018. jan. 11. 18:45
 10/12 tothp ***** válasza:
3 mm es lépésenként minden lehetséges. Még talán a "24'+agyváltó+sugárba fűzés"-hez is van. Nem kell csinálni
2018. jan. 11. 19:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!