Mechanikus vs. Hidraulikus tárcsafék? Tartanom kellene az utóbbitól?
"Spórolj a féken"
Na ezen azért kikerekedett a szemem. Azon az alkatrészen spórolni, amin a legtöbb esetben az életed múlhat. Istenem, hogy lehet ilyen hülyeséget tanácsolni...
A kérdésre válaszolva, nem kell tartani a hidrós féktől. Ha gubanc van, szervizben megcsinálják, alig drágábban, mint egy sima féket, cserébe megbízhatóbb. Ha nem vagy műszaki analfabéta, magad is tudod szervizelni, nem kell hozzá részecskefizikusi diploma. Még terepen sem gyakori, hogy útközben elszáll a rendszer (láncok sokkal gyakrabban szakadnak), ha csak aszfaltoznál, ott kb 0 az esélye, hogy baj lesz vele. Egy belépő szintű Shimano hidrós fék simán megfizethető árú, és ha nem vadulsz vele, akkor tökéletesen elég is lesz.
Egyáltalán nem hülyeség amit írtam 4-es. Manapság mindenki meg van győződve arról a csacsiságról - gondolom a marketingnek igen erős keze van ebben -, hogy a hidraulikus fékek előtt senki sem tudott megállni a bringákkal, minden egyéb fékezési megoldás rossz volt és életveszélyes. No ez hatalmas butaság. Akkor ezek szerint akinek v-fékje van meg patkófékje, az mind folyamatos halálveszélyben van, mert nem tud megállni? No ilyet sem hallottam még.
Nyugodtan lehet mechanikus tárcsaféket használni, tök jól meg fogja állítani a bringát, semmi gond nem lesz vele. Kétségtelen, hogy finomabb érzetet ad a hidraulikus, és a jókkal valóban kisebb erővel lehet fékezni. De hogy ne lehetne megállni a mechanikussal? Jézusom, kitől hallottad te ezt 4-es? Sokan, még versenyzők is használnak mechanikust, mert megbízhatóbb. Nem kell fölöslegesen riogatni az embereket. És akkor megint írom, bizony spórolhatsz vele! Sokkal olcsóbb a hidraulikusnál, és nem kell piszmognod a körülményes karbantartással.
Egyértelműen hidraulikust válassz ha teheted. A mechanikus a bowdenek miatt problémásabbak, gyakrabban kell állítani és sokkal körülményesebb is pontosan belőni. Ezzel szemben egy hidraulikus féknél pár perc a beállítás és tényleg bárki meg tudja csinálni. Nekem az évek során sohasem fogyott el a fékerő a hidrós fékekben, semmi szivárgás vagy zavar nem volt. Semmivel sem megbízhatatlanabbak mint egy mechanikus, a tulajdonságai viszont sokkal jobbak tapasztalataim szerint.
Outik esetében én inkább választanék egy patkóféket mint egy mechanikus tárcsaféket. MTB-nál pedig nem véletlen kapni csak a legalapabb bicikliket mechanikus tárcsafékkel. Abszolút a hidraulikus az elterjedt, mert megbízható és jól adagolható, jó a fékerő, könnyen beállítható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!