Miért nem tudom beállítani?
Egy MTB kerékpár hátsó tárcsafékéről lenne szó. A tárcsafék Promax márkájú mechanikus. Videókat és leírásokat is olvastam a beállításról mégsem sikerül.
Az lenne a probléma, hogy amikor a fék felfogató csavarjait (a vázhoz) felengedem a fékkart meghúzom majd a csavarokat is jó erősen meghúzom miközben a fékkart behúzott állapotban tartom. A fékkar kiengedése után a kereket megforgatva sajnos a külső fékpofa hozzáér és súrolja (nem túl erősen) a féktárcsát. A külső fékpofa nem állítható csak a belső amit KB fél milliméterre állítottam a tárcsától. A fékerővel nincsen gond, a fékkart körülbelül közepéig behúzva már teljesen blokkolja a kereket. A külső oldalon is van egy inbusz csavar de ha ezt tekerem kifelé fellazul a rajta lévő bowdent tartó fém nyereg (vagy mi) - ez a csavar nem állításra való.
A bowden feszességét állító csavart is hiába tekerem teljesen ki (ekkor távolodik a fékpofa a tárcsától) teljesen kiengedett állapotban is hozzáér a fékpofa a tárcsához.
Egyszerűen nem tudom beállítani. Azt is megpróbáltam már, hogy a hátsó kereket kissé ferdén raktam be (csak próba képen) ekkor nem ért a fékpofa a tárcsához de persze ferdén nem maradhat a kerék így helyes pozícióba állítottam a kereket.
Nem tescós bringától van szó hanem egy 150 ezres Merida MTB-ról
Arra is gondoltam már, hogy így hagyom ahogy van és egy idő után kopik annyit a fékpofa hogy már nem fog hozzáérni a tárcsához.
Hogyan állítsam be, hogy ne érjen a pofa a tárcsához? Tanácsokat kérnék. Előre is megköszönöm.
Vidd el szerelőhöz, ha ennyire nem megy.. érdemes rászánni azt a kis pénzt és 1x megnézni élőben, hogy hogyan kell!
Mikor nincs behúzva, akkor legyen pont középen. Egyszerre mozog elvileg a 2 pofa (bár nekem hidraulikus), ha előtte ok, akkor behúzva is az lesz!
Tárcsa nem ferde? Fékpofák nem csúsztak ki?
Csak azt tudom mondani, hogy érdemes szakemberrel megnézetni! A tanács ingyen van, a beállítás 700-1000Ft szokott lenni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!