Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Országúti kerékpáros cipő?

Országúti kerékpáros cipő?

Figyelt kérdés
Van olyan kerékpáros cipő amivel lehet sétálni is, és be is lehet akasztani? Mert nekem van egy Shimano R315 cipőm de azzal képtelenség járni..
2016. aug. 30. 13:39
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Igen. A Shimano Pedaling Dynamics (SPD) rendszerű patent olyan, hogy bele tud süllyedni a cipő talpába, ha a cipő olyan kialakítású. Az ilyen cipőben járni, de még futni is lehet. Ez a patent montikon gyakori.

Az országúti bicikliken a Look rendszerű patent az elterjedtebb, mert ott kevésbé jellmező, hogy le kelljen szállni a bicikliről. A Look patentnek nagyobb a dokkoló felülete, így nagyobb erőt tud átvinni.

SPD: [link]

2016. aug. 30. 14:59
 2/14 A kérdező kommentje:
köszi! és ha ráérsz tudnál linkelni egy ilyen kombót? azaz cipő + pedál ami passzol, megköszönném.
2016. aug. 30. 22:16
 3/14 anonim ***** válasza:

[link]

Középső oszlop: Look cipő és pedál.

Jobb oszlop: SPD cipő és pedál.

Minden jobb bicikliboltban tudnak ebben segíteni, hogy olyan cipőt és pedált válasz, amiben lehet járni is.

2016. aug. 31. 09:31
 4/14 Wadmalac ***** válasza:

Az SPD jellegű, talpba süllyedő patentes pedálok közt van sok jobb választás a Shimano pedáloknál. Patent rögzítése a cipőn azonos, két csavaros.

Cipő ügyben én a helyedben megnézegetném a Northwave választékát is.

SPD jellegű, de egyes szempontokból jobb megoldású pedálokat kínál a Look, Time és még jó pár gyártó.

A Shimano nem mindig és feltétlenül a legjobb választás.

2016. szept. 1. 08:06
 5/14 anonim ***** válasza:
És mitől jobb? Nem azért mondom, mert nem hiszem, hanem tényleg érdekel, mert nincs tapasztalatom mással, 7 éve vettem egy XT pedált, aztán azóta is az van, mert semmi problémám nem volt vele.
2016. szept. 1. 08:26
 6/14 Wadmalac ***** válasza:

A nem teljesen SPD-vel azonos megoldások patent-rögzítési módjai eltérnek, némelyik konstrukció megbízhatóban rögzít és old, nem tud beszorulni sártól, kavicstól, nincs kihajlásveszély, kisebb a patentkopás, nehezebben fordulhat elő véletlen kirántás a pedálból stb.

Ajánlom megnézni pl. a Time Alium pedálok megoldását. Én ezt használom évek óta és maga a tökély.

2016. szept. 1. 10:30
 7/14 anonim ***** válasza:

Elhiszem neked, hogy jó, de eddig semmi ilyen jellegű problémám nem volt az SPD-vel. Persze tény, hogy én nemigen tekerek extrémebb körülmények között, nyilván akkor jönnek ki inkább a különbségek.

Egyszer fordult elő, hogy nem tudtam kilépni belőle, rögtön amikor megvettem és okosan azt hittem, hogy egy csavarral kell állítani a rugóerőt :) Az egyiket levettem minimumra, a másikat úgy hagytam, aztán kb az harmadik próbálkozásnál oda fordult a pedál belépésnél, én meg kilépésnél álló helyzetben eldőltem, mint egy darab fa :) Páran jót röhögtek. Akkor kezdtem el vizsgálni a problémát, hogy miért nehezebb néha a kilépés és persze egyből leesett, hogy ugye mindkét oldalon van egy-egy rugó külön :)

2016. szept. 1. 11:27
 8/14 Wadmalac ***** válasza:

Hát én találkoztam már az élhajlításnál eltört patentfogó lemezzel egy 535 pedálon, kis murvadarabtól úgy beékelődő pedállal, hogy satuban kellett a pedálból kifeszegetni a cipőt (szerintem ez is ugynaz az 535 volt, az én memóriám sem a régi), egy jóbarátom szájbarúgta magát térddel egy a patentot elengedő 525-ös pedállal, hát most hirtelen nem ugrik be semmi másik konkrét eset, csak úgy rémlik ezzmegaz.

Hasonló hibákat ugyanilyen mennyiségben tapasztaltam pl. VP pedálokkal (kavicsszoruláss miatt azzal én bontottam le egyszer egy drótkerítést a két oszlopról).

Viszont például a Time KÉPTELEN ilyen hibákra, már a kialakítása miatt is. Meg kell nézni, mi fogja ott a patentot. Zseniálisan egyszerű és megbízható megoldás.

[link]

Most nemrég láttam egy barátom bringáján egy pedált, aminél a cipőtalp patent egy kerek lyukkal volt ellátva és a pedál oda illeszkedett kör alakú kialakítással, gyakorlatilag megcserélték a patent és pedál oldalt, így egy baromi kicsi, könnyű, mégis stabil pedált kaptak. Ja és teljes tengelyhosszban csúszócsapágyas, itt nem kopik be a golyósor.

Sajnos márkát nem kérdeztem meg, amilyen hülye vagyok.

Régről elég jó tapasztalataim volta a Look S2 pedálokkal is, bár kavicsgyűjtésre az is hajlamos volt. Újabban viszont ők is a Time rendszerét "koppintják":

[link]

2016. szept. 1. 12:27
 9/14 A kérdező kommentje:
Tehát akkor egy Northwave mtb cipőhöz használható shimano pedál?
2016. szept. 1. 22:42
 10/14 anonim ***** válasza:

A cipőkhöz nem feltétlen van stopli, úgy kell rájuk szerelni a sajátod.

Ha egy Shimano R315 cipőd van, akkor szerintem egy SPD SL pedálod van, aminek ugye nagy a stoplija. Igazából nem tudom, de ha tippelnem kéne, akkor egy süllyesztett stoplis cipőre nem lehet rászerelni egy SPD SL stoplit, csak az SPD-t és hasonlókat.

2016. szept. 1. 23:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!