Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mi a különbség a különböző...

Mi a különbség a különböző "szintű" váltók között?

Figyelt kérdés

Tehát pl miben jobb egy Shimano Sora egy Clarisnál, vagy fordítva, nem tudom.

Miben látszik ez a gyakorlatban?

2016. aug. 24. 10:17
 1/1 Wadmalac ***** válasza:

Hát, bizony néhol nem sok.

Általánosságban grammok, felhasznált anyagminőségek, élettartam, néhol a képességek is, váltáspontosság, jobb csapágyazás révén könnyebb működés stb.

Konkrétan a Sora vs Claris esetében szerintem nem sok eltérés lehet a dizájnon kívül. A Claris egy érdekes csoport, a fő eltérése a többi országúti szettől, hogy ebben gondoltak a trekkngesekre is, így pl. kapott kéttárcsás hajtókarhoz való Y-váltókart.

Amúgy érdemes megnézni egy két évig használt Tiagra hátsó váltó kotyogását és összevetni egy huszonöt éven át gyilkolt 600 Ultegrával. Megmondom, a 600-as még mindig jobb lesz.

Egy régi 7 gangos Tiagra fékváltókarhoz szokott kézzel egy Ultegrán ugyanazzal az ujjerővel nekimenve véletlenül simán lehet egy helyett négy gangot léptetni. Halkabban jár, finomabban dolgozik, jobban tűri a terhelés alatti váltásokat, a Tiagra nyers gangba kattanásaihoz képest ez mint a zsírozott méz.

Szóval a komplett alkatrész-szettek minőségében tényleg vannak szint szerint valódi minőségi különbségek.

Szomszédos kategóriáknál ez nem biztos, hogy minden elemre igaz.

A különbség, ha van is, nem mindig látszik.

Régen az RX100 és a 105 szemre állatira ugyanaz volt, egyetlen látható eltérés a polírozott illetve festett kivitel meg a hátsó váltó eltérő kanál formája volt, de például az RX100 hajtókarja alu öntvény, míg a 105 kovácsolt volt, kb. másfélszeres szilárdsággal.

2016. aug. 24. 11:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!