Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Akkor most milyen kerékpárt...

Akkor most milyen kerékpárt vegyek, MTB vagy CROSS?

Figyelt kérdés

Nem tudom eldönteni hogy MTB vagy CROSS biciklit vegyek.

Aszfalton mennék, de hegynek felfele viszont nem tudom mennyire bírná egy CROSS.

Ezenkívül erdei terepen is tekernék, ami tudom hogy MTB-al lenne jó...aszfalton hogy állja meg a helyét?

Mindkettőnél fellelhető előny és hátrány, de így sem tudom.

Crossosok és MTB-osok ti mit gondoltok?

Köszönöm válszotokat!

2016. máj. 14. 14:32
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
Mindkettőre használnám, aszfaltra is, és erdőben, hegyen, dombon is.
2016. máj. 15. 15:21
 12/24 A kérdező kommentje:

Heti 6 napban használnám, ezt a 2-t néztem ki:

[link]

[link]

Vagy ez a 3., de ennek nem megfelelő a vázmérete szerintem, rám nézve:

[link]

Mit szóltok?

Ennél többet most nem költhetek, de acél vázast meg nem akarok venni, ki tudja meddig tartana.

Jó még nézek crossosat is, csak tényleg ahova felmennék hegyre, kavicsos része bőven van, tehát nem tudom hogy mennyire csúszna meg?

2016. máj. 15. 15:34
 13/24 A kérdező kommentje:

9es: A hosszú országútizás az most nem téma egyenlőre.

Megértem mindenki érvét és ellenérvét egyaránt.

2016. máj. 15. 15:37
 14/24 tothp ***** válasza:

"Ennél többet most nem költhetek, de acél vázast meg nem akarok venni, ki tudja meddig tartana."

Na ácsiácsi!! egy "Acélváz" (pontosabban egy CRO-MO váz), ami az acélvázak felső kategóriája, semmivel sem gyengébb, mint egy hasonló áru alu, vagy carbon váz.

Nem is drágább, ellenben örökéletű, ha nem töröd össze.

Alu váz: aluminiumnak van egy rossz tulajdonsága: a folyamatos rázkódástól(dinamikus igénybevétel) az anyag felkeményedik, különösen a hegesztett csomópontoknál érzékeny, ahol az anyag sem homogén és a gyártáskori hősokk is megteszi hatását. Egy rendesen használt középkategóriás aluváz jó ha 10 évet kibír. Carbon erős, de az igazán strapabíróak drágák.

Ha olcsót(értelmes árút) tartósat, erőset akarsz: acél!

2016. máj. 15. 17:30
 15/24 A kérdező kommentje:
Bocsánat, nem pontosítottam: Hi-ten acélról nem sok jót hallottam.
2016. máj. 15. 19:19
 16/24 tothp ***** válasza:
A hi-ten az egy alap váz anyag. A csepel bicikliket (legalábbis a kilencvenes évekig, de szerintem most is) is abból csinálták. Nem feltétlenül hulladék. Tény, hogy hasonló tudású vázak kisebb súlyúak CRo-mo- ból.
2016. máj. 15. 20:07
 17/24 A kérdező kommentje:

Értem.

Valószínűleg mtb-ot fogok venni, de foggalmam nincs milyet...

2016. máj. 15. 20:27
 18/24 tothp ***** válasza:

Ha segít a választásban:

nekem az országúti mellett egy huszonegynéhány éves SCOTT Peak vázra épített MTB-m van.

merev villa

hagyományos Vfék

fémkeretes pedál klipsszel

3x8 rendszerű váltó

markolatváltó

megfelelő csomagtartók elől-hátul

aprómintás nagynyomású 1.5-ös gumik.

Az egész nem könnyű, de a lehető legkevesebb könnyen elromló alkatrész van rajta.

Ezzel az összeállítással tettem meg az összes nagyobb túrámat és a legtöbb kicsit.

2016. máj. 15. 20:38
 19/24 anonim ***** válasza:

Én vagyok, aki a teleszkópos montit ajánlotta.

Csak nőiket linkeltél, mondhattad volna, hogy te is csaj vagy, úgy könnyebb ajánlani! :)

Nekem 2015-ös Merida Juliet 6.20D (Nem az MD) van. A 10-es se rossz, de ennek jobb a felszereltsége! Ha még kapsz valahol én ezt ajánlanám! Jól kanyarodik, egész puha az ülés, alacsony csajos váz..

A festés vastag, nem pattog le, gyerekülés, kulacs, csomagtartó, sárvédő is rátehető, vannak gyárilag felfogató pöckök az alumínium vázon. Ízléses színe van és a felszereltség se annyira rossz!

Azért Alexrims duplafalú felnit és hidraulikus féket (olcsó, de kirándulni jó) nem sokhoz adnak!

130 körül már jó vétel, de be kell állíttatni szervizben, mert dobozból kicsomagolva nekem iszonyatos volt!

A teleszkóp lezárása (lockout) azt jelenti, hogy kikapcsolod a pattogást! :D (Nem mozog elől a rugó, majdnem mintha teleszkóp nélküli lenne.) Felfelé menet így nem a rugózásra pazarlod az energiát, lefelé és terepen viszont nekem sokkal kényelmesebb!

Magyar utakra és faluk közt kirándulni én teleszkópost vennék még, ha 2-3kg-al nehezebb is! Kirándulni tökéletes a gyári kerék, de átmenetire le lehet cseréltetni. (Terepre van kitalálva, nagy pöckökkel. Olyan jobb város-földút kombóra, ami középen simább, hogy ne tapadjon annyira aszfaltra, de oldalt vannak pöckök, amik megfognak murván, földön kanyarodva.)

A MTB váz fordulékonyabb, jobban kormányozható, alacsonyabb kormánymagassága miatt sportosabb. Mivel a súlypontra jobban figyelnek, így szerintem kidolgozottabb az összhatás! A klasszikus cross-trekking váz lazán 2-vel gurulni a boltba állítólag kényelmesebb, mert öregasszonyosabb üléspozíciós. :D Kinek mi jön be, menj el boltba, rá lehet ülni, mehetsz vele 1 kört!

A MTB és a cross hajtása is másabb, a fogaskerekek száma és a pedálnál lévő fogaskerekeken a fogak száma is más.

Alapvetően egy MTB nagyobb igénybevételre van kitalálva, ezért alkatrészeiben és a heggesztésben is jobb, már ránézésre masszívabb a klasszikus trekking formánál!

2016. máj. 19. 10:17
 20/24 A kérdező kommentje:

Azt hittem a 160cm-ből és a fogalmazásból kiderül hogy Nő vagyok :D

Ma volt szerencsém tesztelni Kelly's CROSS és MTB bicajt. Mondjuk úgy nehéz megállapítani bármit is, hogy max 3 métert tudtam vele menni az üzletben. A MTB 18as V, 26os K, teljesen jó volt.

A CROSS meg 15ös/18as V, 28as K, furcsa volt.

A monti szimpibb, jobban rám állt.

Így élőben persze láttam hogy azért nem egy szipi-szupi váz,de egyenlőre megteszi...bár az eladó mondta hogy Én hamar összefogom törni, na mondom szupi :D

Egy Bianchi de jó is lenne :D

2016. máj. 20. 19:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!