Biciklin hogyan kell kiállni a nyeregből, hogy ne fáradjak el pár másodperc után?
Most, hogy megjött a jó idő, újra előkerült a bringa, és már hosszabb távokra is elmerészkedek.
Ma elmentem egy emelkedős útra, és nagyrészt ülve tekertem, de voltak helyek, ahol ki kellett állnom a nyeregből. Viszont ilyenkor nagyon hamar elfáradok, és ha visszaülök, szép akar robbanni a combom.
Valaki el tudná mondani, hogy hogyan kell helyesen állva tekerni? Szerintem a tartásom biztosan nem jó, mert állva tekerésnél nagyon kileng a bringa alattam jobbra balra. Esetleg valamilyen videó, vagy magyarázat neten valahol?
Használom a váltókat igen, bár majdnem mindig a legnagyobb fokozatban van, és max 4-et szoktam visszaváltani, mert az alatt már túl sok tekeréshez kicsi tempó párosul, és még hamarabb elfáradok.
Az ülés jól be van állítva, hosszútávon is kényelmes a lábaimnak. A pedálok viszont nem csatosak, csak alapok, mert terepen jobb a csat nélküli.
Én is így vagyok, pont ma gondolkodtam el hogy sokan az emelkedő felénél kiállnak és végigtolják a csúcsig.
Nekem legtöbbször nem megy ez, vagy csak nagyon fájdalmasan, nekem is nagyon hamar bedurran a combom, sokkal jobban bírom ha nem kell kiállnom a nyeregből és nem a testsúlyommal segítek rá, hanem combból tekerek. Ki érti ezt? :D
Simán edzetlen vagy. Amúgy akkor csinálod jól, ha kileng alattad a bringa. Itt egy videó: (a szövegnek amit alatta mondanak nincs jelentősége, a technikát nézd! :) )
Az ideális hegymenet:
kormányt szúk fogással fogni (közel a középponthoz)
Testsúly hátra,
könyök behajlít,
Ülve kitekerendő.
Persze ez kondíció kérdése. De ha megnézed a nagyokat, ott is elfárad, aki kiáll a nyeregből. Általában akkor mennek el mellette, ha viszaül.
Erőből próbálsz menni áttétel helyett, azért állsz ki. A tourosok, ha kiállnak, vagy hirtelen sprintért, vagy utolsó erejüket kiadva, vagy fenékpihentetésből állnak ki.
Az állva tekerés nem jó alaphelyzet.
A pörgős tekerést tanulni, szokni kell. Mindig olyan áttételt válassz, hogy a pedáltempód ne menjen 70 alá. Eleinte nehéz, fájdalmas, de ha megszoktad, meg fognak szűnni a görcs problémák, a korai izomfáradások, meg a kiálldogálási kényszer is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!