Van még kereslet a 26" kerékpárokra?
Valamilyen szöveggel el kell adni azokat a fránya 29"eseket...
A 26 os kerék könnyebben manőverezhető, könnyebb vele ugrálni, de tény, hogy könnyrbben elakad.
A 29 es érezhetően könnyebben halad át bármin, de bizonyos sebesség felett egy rémálom élesen kanyarodni, és már 2 éve ülök rajta, de egy rohadt bunny-t nem tudok összehozni... Egyszerűrn túl nehéz és még a geo is ellened dolgozik... 10-15 cm-re tudom felemelni...
És tudom lehet mondani, hogy az xc nem erre való, dde ha van egy 30 cm vagy nagyobb fatörzs az útra dőlve és te 40 nél veszed észre, akkor kell az a bunny...
Szóval én amint tehetem térek vissza a 26 os kerékmérethez.
Már az összes MTB szakágban elterjedtek a 27,5"-ös kerekek (úgy tudom, már DH-ra átvitték, de enduroig biztosan), a 29"-esek is már az enduronál tartanak. Felső kategóriás mountit már nem csinálnak 26"-os méretben, de ez nem jelenti azt, hogy hirtelen eltűntek a hozzá való alkatrészek. A 26-os kerékhez való villák például jóárasodtak a 27,5 és 29-es hype miatt.
De konkrétan a kérdésre válaszolva, én biztosan nem vennék újonnan 26-os bringát, tetszik nem tetszik, de törekednek rá, hogy minél jobban kikoptassák a köztudatból. Én abban az évben vettem 26-os mountit újonnan (alsó középkategóriást), amikor elkezdtek a 29-esek szállingózni, majd utána jöttek a 27,5-esek. Ha egyszer váltok bringát, akkor az már egyértelműen 27,5-es lesz, pusztán amiatt, mert ahhoz könnyebb alkatrészhez jutni. Tavaly vettem külsőt, de azt is már csak kompromisszummal tudtam (kicsit keskenyebbet, ahol meg olyan széleset találtam, amilyet szerettem volna, ott majd 50%-kal volt drágább, mint a másik helyen a kicsit keskenyebb - és nem volt mindegy, hogy 14k-ért veszek gumikat, vagy 21k-ért), mert már nem gyártják a 26-os gumikat a Schwalbe-nál
Valamikor az MTB kategória megjelenésekor a hagyományos országúti 27-esnél kisebb kerékméret elterjedése a nagyobb kerék-merevség érdekében történt.
Az új felni-anyagokkal, szilárdabb küllőzésekkel, keresztmetszet-geometriákkal ennek egyre kisebb a jelentősége.
Az tény, hogy a kerékátmérő növelése csökkenti a gördülési ellenállást.
De én továbbra is úgy érzem, hogy a 29-es méret bevezetése színtiszta marketing húzás volt, elterjeszteni és lecserélni a komplett sportkerékpár-parkot a világon.
Az alsó kategóriát valóban nem nagyon fogja befolyásolni, mert akkor ott is használni kéne a "high-tech" gurigákat.
A tecsós fulltelós förmedvények még jó darabig 26-osak maradnak. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!