Miért "pattog" a lánc/váltó?
Országúti biciklim van és a legnehezebb fokozaton
(elől legnagyobb, hátul legkissebb) fogalmam sincs mit csinál, de szerintem pattog a lánc vagy a váltó.
Mikor nekilendülök akkor fogjamagát és "üresbe" teszi 1 mp re az egész hajtást.
Úgyértem hogy mikor megtekerem akkor a taposásom közben olyan hangot ad ki mint ha eltört volna (nem tört el) vagy mint ha ropogna és közben a lábamat lejjebb engedi.
De akkor is csinálja ezt mikor csak csiga tempóban megyek.
Basszus... Nagyon nehezen tudok fogalmazni.:(
Sok problémám volt már emiatt.
Állítgattam a H-L és egy olyan csavart amiről fogalmam sincs mit csinál.
A "H" csavar állítása után nem csinálja annyiszor, de mikor gyorsan megyek baromi idegesítő és hátráltató.
H= high
L= low
Végállásállitó csavarok.
Legnagyobb és legkisebb fogaskeréknél kell állitani, ez akadályozza meg, hogy tulmenjen a lánc a fogakon.
Egyébként nem tudom mi lehet a gond, de valszeg ak váltóbeállitás lesz
Tudom mi az az L és a H :)
Csak a 3. csavar ismeretlen számomra.
Egyébként tuti hogy a beállítással van a baj, de nem biztos hogy eltudom magyarázni a szerelőnek.
De ő állványon csinálja a dolgokat és állványon nekem sem csinálja.
Nekem ez úgy hangzik így látatlanba, mintha a bowdenfeszességgel lenne a gond, tehát a váltó nem tudja egyértelműen a helyére rakni a láncot, ezért időnként megugrik. Itt van egy kis oktató videó, hátha segít, de ha nagyon elcsavargattad volna a dolgokat akkor lehet jobban jársz ha szervizes csinálja meg.
Köszönöm.
Holnap meg is nézem. :)
Tisztában vagyok a csavarok funkcióival, de azzal az eggyel nem amiről beszéltem. :D
Egyébként az fontos hogy nekem fokozatmentes a váltókarom.
Én állítom be hogy éppen hol legyen a váltó.
De akárhogy próbálom ugyan ezt csinálja.
A bowdenfeszesség lenne a megoldás?
Na ahoz nem értek. :D
Nem tudom hogy lazítani vagy feszesíteni kellene.
A 3. csavarral a váltótest helyzetét állítod.
A bowdenfeszességnek indexnél van jelentősége, frikciónál a váltórugó feszíti.
Az általad említett jelenséget okozhatja a láncnyúlás, kopás, a racsni fáradásais.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!