Miért jó egy országúti kerékpárra tárcsafék?
Hogy jön ide a dobfék? 😂
Amúgy szerintem egy nagy szarság, amivel akarnak egy kis plusz pénzt beszedni mivel újítás, de ha belegondolsz mindennel ellenkezik amire eddig hajtottak főleg a vázgyártők: Aerodinamika? Gallyra b@ssza... Súly? Biztos létezik belőlük is könnyű, de azért csak könyebb egy sima felnifék. A csavarodást meg szerintem csak drága vázaknál tudják rendesen csökkenteni. És értelme sincs amúgy, azok a gumik már csúsznak egy patkóféknél is, és szerintem nem érezhetően adagolhatóbb.
A tárcsafék egy küllőgyilkos dolog. Minél nagyobb a kerékátmérő, annál inkább. Fel kell mérni, van-e értelme egyáltalán. Országútira állatira nincs. A kéttengelyes fékpatkók normális fékbetéttel minimum úgy fognak vizesen, mint szárazon. Itt tehénlepény méretű sárgölöncökkel nem kell küzdenie a féknek (itt merül fel, hogy cyclocrossnál lehet értelme a tárcsának), max kis por vagy nedves útnyálka, azt meg legyőzi a patkófék is.
Esetleg ott lehet előny, ha a fékfelületre vízréteg tud fagyni, de így 25 év versenyszerű országútizás alatt egyszer sem jártam.
Próbálkoztak országútin Maguráék a hidraulikus felnifékkel is, az sem terjedt el, szerintem a tárcsafék is erre a sorsra fog jutni (mármint országútin).
Egy full karbon keréknél lehet értelme, de küllős keréknél többet árt, mint használ.
Pro és kontra:
Pro: jó drágán el lehet adni, erős mint a disznó, kompozit felnik nem szeretik a surlódó fékpofákat. esőben is jól működik.
Kontra: versenyen ha defekted van és a neutrál kocsinál épp nincs tárcsás cucc, mit csinálsz?
A küllögyilkolásról annyit: pont annyira gyilkolja, mint a hajtás egy sprintekkel, hegyihajrákkal teli etapon. nem jellemző. Sokkal jobban nyírja a küllöket a dinamikus oldalirányú terhelés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!