Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Hogyan fejlődjek tovább...

Hogyan fejlődjek tovább sebesség és állóképesség terén?

Figyelt kérdés

Körülbelül 4-5 éve országútizom. Ebből az első év inkább csak ilyen hébe-hóba jellegű volt, de annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem hogy a továbbiakban már nem csak alkalmi jelleggel, hanem picit ütemezve, tervszerűen fogom továbbcsinálni.

Következő évre a régi acélbringát is lecseréltem egy alura (bár még mindig csak belépőszint) és ezzel kezdtem meg az edzéseket. Tudom hogy nem sok, de kb 5 ezer kilométer között mentem ebben az évben, annak is a java részét a 3 nyári hónapban. Az ezt követő években megint eléggé rendszertelen lett a bringázásom, évi átlagban 3 ezer kilométernél több nem is jött össze, ami olyan mintha nem is tekertem volna.

Most az új évben megint komolyan elhatároztam, hogy nekivágok, de ezúttal fejlődni is szeretnék, mivel ebben a 4-5 évben mondhatni semmit sem sikerült. Még az acélbringával 23-25 körüli átlagokat mentem, majd az aluval ezt sikerült 26-27-es átlagokra emelni 50-60 kilométeres távokon. A célom, hogy ebben az évben sikerüljön 30+-os átlagokat elérni, illetve 100+ km-es távokat teljesíteni. A sebesség problémát már leírtam, a távolsággal pedig az a baj, hogy 50-60 kilométernél már érezhetően elfáradok, 80 km körül pedig a térdem és az alsó tájak is már rettentően fájnak. Egyszer tudtam egy 105 km-es túrát teljesíteni, de utána napokra kidőltem. Nem tudok regenerálódni. Ha egy nap 50+ km-t megyek (ami valljuk be nem nagy dolog), akkor másnap garantáltan nem bírok nyeregbe ülni. És ugye így elég lassan gyűlnek a kilométerek. Gondolom látványos fejlődést akkor érnék el, ha a lehető leggyakrabban a legtöbbet tekernék.

Mi a véleményetek erről? Szerintetek mivel lehet a legjobban fejlődni? Hogy alakult a Ti 'karrieretek' évekre lebontva? Mennyit tekertetek, volt-e bármilyen terv, táplálkozás, frissítés, bringa fejlesztés? Minden érdekelne a témával kapcsolatban, mert kicsit szégyellem, hogy országútival csak ilyen átlagokra vagyok képes, de a sportot mégis rettentően szeretem és nem szeretném abbahagyni.

2016. jan. 8. 09:09
 1/7 anonim válasza:
trenddel tápkiegekkel
2016. jan. 8. 09:36
 2/7 tothp ***** válasza:

A fájós fertályok beállítási problémától is lehetnek. Bár a térdedet megnézethetnéd.

pár dolog megfontolandó:

Mindíg melegíts be jól. alacsony fokozaton, kissé pörgetve 5-8 km-t.

hűvös időben védd a térded a megfázástól.

Használj betétes biciklis gatyát.

Ha biciklizés közben valahol nyom, fáj, szúr. Először próbálj meg a biciklid beállításain változtatni.

Nagyon ügyelj a folyadékpótlásra. és az tiszta víz legyen.

Az 50-60 km teljesen rendben van viszont ilyen távokból évi 3000-et összehozni, azt kicsit kevésnek tartom. inkább menj többször kevesebbet.

Ezen a szinten a táplálékkiegészítőket én nem eröltetném.

2016. jan. 8. 17:42
 3/7 anonim ***** válasza:
Nekem nyár elején lesz meg két éve az országútim, az első nyáron 1154 km-t tekertem, tavaly tavasztól nyár végéig 1458-at. Az a baj hogy elég lusta vagyok, de ha néha rámjön a mozgásigény, akkor simán tekerek 50 feletti távokat, ezek már meg sem kottyannak. :D A Balatont is körbetekertem 28-as átlaggal a nyáron, a legnagyobb problémám a kézzsibbadás volt és a nyakam nagyon beállt abban a pozícióban, másnap se voltam meghalva. A beállításokat nézd át, meg cserélj nyerget, ami biztos hogy nem jó, mert ennyitől amit te tekersz nem szabadna elviselhetetlennek lennie.
2016. jan. 10. 20:33
 4/7 tothp ***** válasza:
Esetleg ha túl magas. fölöslegesen tekereg a csípőd. Az az ülőpárnákat is megterheli.
2016. jan. 10. 21:22
 5/7 Krisz85 ***** válasza:

Szia,

mint rendszeresen edző elárulok egy- két titkot és kérlek ne a kötekedést lásd benne mert nem az:

- az alu váz egyáltalán nem belépő szint, tagadhatatlanul vannak hátrányai a karbonnal szemben, de amíg nem mész 38 as átlagot egy sima edzésen, addig szeirntem teljesen felesleges a karbon, és ha persze 10 % felett va a testzsírod, akkor is mindegy.

a tour de Hongrie-n pl a Cube csömör csapata aluvázzal ment, és elég jól végeztek a nemzetközi félprofi karbon mezőnyben. nem ez számít..

Az állóképességedet nem az határozza meg, hogy milyen átlagokat mész. pl idén az összes edzésemet ami síkon volt 28 at átlagokkal abszolváltam, /kivéve a résztávos edzéseket/, de a vége azoknak sem volt több 30 nál, jött az 55 km es mezőnyverseny, és hoppá ment a 38 as átlag is, aztán leszakadtam az utolsó 5 km-en, de két három verseny után már mezőnnyel értem be, majd leszáltam a bringáról és úgy éreztem mintha alig mentem volna. CSúcsforma?! mindenkinek van!, nem véletlenül, ezt periodizációval lehet csak elérni.

- nem akkor fejlődnél a legjobban ha sokat kerékpározol, ez tévhit, senki nem nyert még tour de france-t mert kerékpáros túrázóként körbetekerte a földet!, nem, hatékonyan kell edzeni, nem sokat, hagyni kell hogy kipihend az edzéseket, hiába edzel mint a barom, ha nem pihensz megfelelő mennyiségben és minőségben + kaja, akkor széllel szemben pisálsz, semmit nem fog érni.

nézz csak meg bármely amatőr vagy félprofi versenyző edzéseit, nem mennek minden nap, vagy ha igen akkor is edzőtábor jelleggel, + ők mást sem csinálnak, ha Te 8 óránban gyárban melózól és nyomod a fizikai munkát, akkor ahhoz képest kell az edzéseket is alakítani, és nyilván világbajnok nem leszel soha, de nem is kell.

nekem az a véleményem, hogy kerékpárt fejleszteni úgy nagyon már akkor van értelme ha:

- esélyes hogy dobogón leszel a versenyzámodban vagy legalább top5 stabilan és már csak a bringa hátráltat ebben-

- testzsíod 10 % alatt

- edzel vagy 5-10 éve rendszeresen kihagyás nélkül,

viszont aminek van értelme az a wattmérő, többet ér mint bármi! edzeni tempózni és mászni is normálisan szinte csak ezzel lehet!

ne az átlagokat nézd, kb akkora butaság ez mint mondjuk sebesség alapon edzeni ma megyek másfél órát 15 - 25 km / óra között, azért hibás, mert pofaszélben vagy hátszélben teljesen más lesz a testedre gyakorolt hatás.. , idő és pulzus vagy watt alapon kell edzeni.

ha már heti 3x edzel teljesen komolyan, akkor el kell gondolkoznod, hogy edződ legyen, nekem mindig is volt, mert minden másodpercet időpocsékolásnak tartok "edzés" néven ha nincs edzőm, ő tudja mit hogy mikor mennyire + a redszeres teljesítméndiagnosztika ahol látszik mennyit fejlődtem blokkról blokkra.

ha meg fáj a feneked, a térded stb, akkor ott viszont beállítás gond van, ami sok mindentől lehet:

- nyeregmagasság, dőlésszög, formája

- kormányszélesség, magasság

- vámzméret nem megfelelő

el kell menni egy bikefit-re vagy biomechanikai bemérésre, nincs mese

+ nyeregteszt hogy megtaláld a megfelelőt!

2016. jan. 12. 19:36
 6/7 Gabci von T1 ***** válasza:

Az előttem szóló nagyjából mindent leírt. A táplálékkiegészítők viszont igenis fontosak, főleg edzetlen(ebb) sportolóknál, főleg hosszú távokon. Vitaminok, aminosav, edzés előtt és ALATT megfelelő szénhidrátpótlás.

Azt nem írtad, mit szoktál enni és inni edzés közben, ez kulcsfontosságú pedig. Én 100 kilométer fölött nem indulok el szénhidrát nélkül a kulacsban, a hosszabb, akár 200 feletti edzésekre viszek szilárd táplálékot is, lehetőleg alacsony glikémiás indexű vagy kevert valamit. Ha nincs tervben, hogy versenyzel, akkor csak gyűjtsd a kilométereket, persze az ész érveket szem előtt tartva, és a szervezeted majd elvégzi a többit. Figyelj a regenerációra, hogy a pihenés minőségi pihenés legyen, illetve amit feljebb írtam - a táplálkozásra, bringán, és azon kívül.

2016. jan. 25. 01:04
 7/7 Krisz85 ***** válasza:

igen, bocsesz kihagytam, de jól írod, a táplálkozás elengedhetetlen, diéta megfelelően tiszta szénhidrátdús étrend kalóriát számolva, én pl úgy csinálom, hogy 2 órás edzésig, ha nincs komoly résztáv, akkor csak elektrolit tablettás vizet vagy sima vizet viszek csak, e felett már viszek egy kulacs iso italt is, és 4 óra felett már műzliszelet, vagy gyümölcs is van nálam, résztávnál pedig végig iso.

de amit előttem írtak is jó metódus,

a tápkiegek és regeneráló italok, vitaminok is elengedhetetlen!

2016. jan. 25. 21:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!