Baj az ha egy kicsik kotyog?
Van egy montim - 2-éves. Azt vettem észre hogyha a hátsó kereket oldalirányba mozgatom érezni egy nagyon kicsi kotyogást. Tudom, hogy ha nagyon kotyog a kerék az nem jó de ha csak épphogy érezhető a kotyogás az maradhat így vagy a kerékpárt nem lehet használni enyhén kotyogós kerékkel sem?
Ha így hagyom az vezethet később komolyabb hibához?
Az idén nyáron zsíroztam a kerék csapágyakat és elégé "meg kínlódtam" mire sikerült beállítani a könnyen guruló de még nem kotyogó kerekeket. Azért kérdezném mert elég maceráns lenne megint kínlódni a beállítással ha esetleg így is maradhat.
Egy rendes keréknél az "épphogy" is sok.
Így csináld:
zsírzás megvolt.
a kónuszt és a kontraanyaát ebben az "épphogy"állapotban kontrázd össze mindkét oldalon. Ezek után csak a kétoldali kontraanyákat tekerd össze szépen lassan, folyton próbálgatva, kotyog e.
Két dologra még figyelj:
1 A kotyogást úgy veszed észre kiszerelt keréknél, ha a tengely egyik végét "betolod", a másikat megmozgatod.
2 Kalkuláld be, hogy mondjuk egy patentszáras keréknél a behúzás után a kónuszok nagyon picit összemennek, tehát eleve kotyogósra kell állítani egy picit.
Egyébként az teljesen rendben van, hogy zsírzás után pár kilométer után újra kell húzni. A felesleges zsír akkorra távozik.
Köszönöm a választ.
Egyenlőre nem tudtam vele foglalkozni - de ha lesz időm kiveszem a kereket és csak a kétoldali kontraanyákat próbálom egy kicsit erősebben meghúzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!