Erdős, dombos terepre milyen mountain bike-ot vegyek?
Egyszerű mtb, vagy 27.5, esetleg 29es...
De egy dirt/streettel is lehet kellemes élményeket szerezni.
Én a 29est szeretem, mivel mindenen átmegy nagyon könnyen, +télen a hóban is könnyebb vele haladni, mint bármi mással. Attól függ persze mekkora az a hó :)
Egyetlen hátránya, ha szeretsz ugrabugrálni, 29 essel még egy egyszerű bunny-t is benga nehéz kivitelezni, mivel nehéz megemelni a kerék méretek miatt érdekes erőkarok dolgoznak, míg egy egyszerű 26 os mtb-t vagy egy dirt/street bringának lazán ki lehet emelni az orrát...
Persze, ha versenyzés a célod nem pedig funolás akkor dirt/street nem játszik.
Én mindenesetre, ha nem lenne 29 esem, dirt/street et vennék a bunnyzgatás miatt... + tartom a véleményemet, hogy bp-n mondjon bárki bármit fitness outi meg fixi bringákról, a leggyorsabb közlekedési mód, egy rendes dirt/street bringával akadálytalanul mindenen át...
Cross countrynak hívják azt a kategóriát, amit te keresel. Tökéletesen lefedi a leírt igényeidet. A DH az MTB szakágak egyik szélsőséges tagja, csakis lejtőzésre való, az is durván, nem mellesleg iszonyatosan drága, és M.o-n kb ki sem lehet használni egy igazi DH bringát (és itt most nem egy merevfarú, DH-ra használt dirt dringára gondolok:)).
Egy merevfarú XC bringa tökéletes arra, hogy elsajátítsd a mountizás alapjait, nem mellesleg a legolcsóbb kategória belépő/hobbi/sport szinten. Csak hogy értsd: egy új, 300k-ba kerülő XC bringa felső-középkategóriás, míg egy használt, 300k-s DH bringa régi, és minden bizonnyal nagyon sokat futott, leharcolt gép.
Köszi a válaszokat hasznos volt.
Nem akarok versenyezni, csak amatőr hobbi szinten használni.
A DH el is felejtem :), viszont felépítésben az enduro bicók tetszenek. Azok is jók?
Enduro is mocsok drága, pl egy aluvázas darabért is elkérnek 800-900k-t. És ez középkategóriás. Cserébe ezt sem használnád ki, mivel írtad, most kezdenél el bringázni, az enduro pedig már majdnem DH (hazai viszonylatok között pedig a kettő ugyanaz, amit nálunk DH pályának hívnak, az Ausztriában még "csak" enduro).
Hidd el, amit írtál, arra elég egy merevfarú XC bringa, pláne, hogy teljesen kezdő vagy. Persze ha irdatlan sok pénzed van, akkor vegyél nyugodtan egy AM/endurot, mert élményben több. Viszont ha egy olcsóbb XC bringával taknyolsz, az kevésbé fog fájni a pénztárcádnak, és valószínűleg a testednek is.
Zömmel a Budai-hegyekben bringázok, itt pl tökéltesen elég a merev XC mountim, tökéletesen megfelelt arra, hogy megtanuljak erdi/hegyi jellegű utakon bringázni. Persze így pár év elteltével nálam is lenne igény egy komfortosabb, csapatósabb gépre, csak a pénz nincs meg endurora...
Ha xc mellett döntesz, akkor már csak a kerékméretet érdemes eldönteni.
a 26os kerékméretet egyszerűbb manőverezni, viszont nagyobb akadályt jelentenek neki kisebb tereptárgyak, viszont át is lehet őket ugrani.
a 29 es könnyebben átgördül mindenen, viszont az éles kanyarokat újra meg kell vele tanulni, a bunnyhoppról nem is beszélve, ami véleményem szerint nekem eddig az összes bringasportban jól jött.
Valamint van még a 27,5ös ami értelemszerűen átmenet a kettő között.
Nézz utána, van e merida tesztközpontos kerékpárbolt a közeledben, [link]
Na ja, a kerékméret a következő vitapont. 26-ost én már nem ajánlanék neki. Sok ilyen bringa van még, de alapvetően kifutó típus, és láthatóan nagyon igyekeznek száműzni. Nem kevés rohangálásomba került, míg a bringámra találtam 2db Nobby Nic külsőt 26-os méretben.
Nem próbáltam egyik nagyobb méretet sem, de beszámolók és józan ész alapján azt mondanám, ha inkább túrázgatásra használná, akkor mehet a 29-es, ha viszont szűk, kanyargós, technikás ösvényeken csapatná, akkor inkább a 27,5-es.
A 27,5-ös szerintem jó lenne, de igyekszem mindent kipróbálni. :)
Az XC jobb ösztelósan vagy csak első telóval?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!