Milyen mountain bike-ot vegyek?
Használt MB-kot nézek.
172cm vagyok, egy kalkulátorral azt kaptam, hogy 18-as nagyságú felel meg leginkább. Mennyire ajánlott pont ekkorát venni? Inkább kisebb vagy nagyobb legyen? a 20-as nagyság már nagy lenne?
Cube? [link]
Németországban vennném, itt élek jelenleg. 300 eurót adnék maximum.
Igen akkor a 20 az eléggé nagy lenne. 17-18 lehet a neked megfelelő. A rövidebb/kisebb váz sportosabb, a nagyobb kényelmesebb, persze ésszerű keretek között gondolkodva (mint itt a 17-18). A legjobb ha rá tudsz ülni, ki tudod próbálni kényelmes-e. Én 179-180 cm vagyok és 16"-os a vázam. Vettem hozzá egy erős,hosszú nyeregcsövet és ok. De mivel a váz nem ideális és más alkatrészeket is lecseréltem annak céljában ,hogy teljesen jól irányítható legyen így 25+ km elég intenzív tekerés után a derekam is kezdi érezni a terhelést. Szerintem fontos ,hogy ki tudd próbálni.
Üdv.: Qtya
na csak óvatosan a kalkulátorokkal a tesmagasságomnak pl 27,5ös kerékméretnél a 15 ös felel meg, nos több gyártó gépét is teszteltem, mind nagy volt.. a lábhossz és a törzsgossz is számít ám!
ha túl nagy akkor rövidebb stucni kell , ha túl kicsi, akkor hosszabb, lényeg hogy ha 18 as lenne kb az ideális akkor ne 14 est vegyél, de ne is 22 est
A méretezés csalóka. Ne a nyeregcső-méretet nézd, hanem a felsőcső-hosszt, az sokkal meghatározóbb abban, jó-e neked a méret. A nyeregcső igazából csak azért jelentős, mert ha túl hosszú, akkor egy esetleges esésnél vagy vészhelyzetben a nemesebb szerveid hamarabb sérülnek.
Ellenben a felsőcső hossza határozza meg döntően, hogy mennyire kell görnyedned vagy nyújtózkodnod ahhoz, hogy elérd a kormányt, lényegében ez határozza meg helyzetedet.
Én is MTB-zek, egy Cube-om van, 178cm magas vagyok, mégis kényelmes a 20"-os nyeregcsőhossz (mászáskor és lejtőzéskor sem okoz problémát). A váz geometriája a gyártótól függ, szóval igen, ki kell próbálni, hogy jó-e.
azért itt álljunk meg, a nyeregcsőhossz nem segít, mert a felsőcső becsatlakozása eltérő lehet, pl van 46 os váz, aminél 39 cm-nél csatlakozik a felsőcső, úgy hogy a kormánymagasság azonos, és a középcsapágy tengelyének magassága a kerekagyak tengelyéhez viszonyítva is mérvadó, hogy mennyire lesz alacsony a beülés, így az átlépési magasságot is befolyásolja, az biztos, hogy nálam rá kell számolni - 2-3 et at álépési magassából mtb nál
pl 163 vagyok , nekem a 70 cm átlépési magasság a jó országútinél, 74 ig még elmegy kategória, alatta már kicsi, montinál 68-72 cm között lenne az ideális de a 64-68 között érzem kényelmesnek a gépet,
semmit nem jelent a méretezés, ki kell probálni sajnos, ezért nem rendelnék soha neten bringát, csak ha előtte ültem is az adott típuson és vázon
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!