Segítség! Shimano Alivio M431 hajtóművem van, milyen menetes pedált vegyek hozzá?
40 évvel ezelőtti Campagnoloknak, Raleigh-eknek meg még talán egy-két egyébnek voltak más méretű pedálmenetei, ma ez már szabványosodott.
Ha pedált veszel, a menet stimmelni fog.
Egy dologra figyelj oda, egyik oldali jobb-, a másik balmenetes.
A menet minden esetben stimmel fog ,így kicsit más oldalról fogom meg a kérdést, mert nekem nem is egyértelmű ,hogy pontosan mire gondolsz, szóval:
SPD pedál: speciális cipő kell hozzá, a megfelelő stoplival. Jellemzően terepkerékpárosok használják (illetve országútisok a Look rendszert többnyire a mi lényegében ugyan ez). Előnye ,hogy a lábad tekerésnél nem mozog el a pedálon, jó beállítást követően mindig megfelelő pozícióban áll a lábfejed. A bukkanók nem dobhatják le a talpaidat a pedálról. Hatékonyabb a hajtás, viszont meg kell tanulni kioldani, hisz másképp nagyot lehet esni vele.
Platform pedál: Van műanyag fém, fémből létezik cserélhető tüskés (azaz a "bütykök" amikre a cipőd "tapad" cserélhetőek ha elkoptak, nem kell egész pedált cserélni). Én ilyet használok (cserélhető tüskéset). mindenre jó nagyjából, nyilván terepen nem olyan hatékony mint egy SPD, meg figyelni kell ,hogy a lábad nem dobja le semmi, ne rázzon le a kerékpárról. Én csak fémet használok/használtam, a műanyag könnyebben törik,nem olyan masszív, bár városi tekerésnél ez annyira nem szempont ha neked oda kell.
Keretes: Tüskék helyett a pedáltest körül lévő keretre "tapad" a cipő. Könnyebbek jellemzően mint egy platform, de kevésbé masszívak. Városi kerékpárosok, túrázgatóknak ideális illetve speckóbb darabokat triálosok is használnak a kisebb tömeg miatt.
Összefoglalva:
Ha városban gurulgatni kell: platform vagy keretes
Ha terepre kell: platform vagy spd(---> ez ha komolyabban űzöd -----> megjegyzés: én platform pedállal megyek versenyre(néha megyek))
Ha versenyezni akarsz sokat: Egyértelműen SPD (lehet mást is vinni de komolyan sportolva hamar szükséged lesz úgyis spd-re)
Remélem tudtam segíteni én is.
Üdv.: Qtya
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!