Rosszat tesz az ember a szervezetével, ha hőségben, tűző napon biciklizik egy hosszabb távot?
Edzettségi szint, kor, egészségi állapot függő. Nem tesz rosszat, ha ésszel csinálja az ember. A sapkát nem árt néha bevizezni, folyadékot dupláját inni a megszokottnak. kényelmes tempó, néha 5-10 perc pihi egy árnyékos helyen.
És figyelni a test reakcióit, ha valami nincs rendben azonnal pihi.
Bár futó vagyok, és nem kerékpáros, de a válasz egyértelműen igen.
A kánikula és a tűző nap együttese semmiképpen nem egészséges, a sapka, a fényvédő krém és ruházat, a bőséges folyadék bevitel az alap ilyen körülmények között, de a tapasztalat az, hogy bármennyi folyadékot viszel be, nem tudod teljesen elkerülni a kiszáradást.
Ehhez jön az előző által említett pulzus probléma, nekem 210-ig is elszalad kánikulában, miközben gyök2-vel haladok, és sima időjárásban ha akarom sem tudom 198 fölé pumpálni (max pulzus mérésnél pl).
A magas pulzus annak köszönhető, hogy túlmelegszik a tested, és a szervezet beveti az utolsó eszközeit a hűtésre, de ez már az a fázis, amikor nem az egészséggel foglalkozik, hanem azzal, hogy valahogy csökkenjen a baj (kb, mint amikor a tűzoltók előveszik a baltát... a tüzet megfékezik, de nem kevés kárt okoznak közben).
Egy verseny miatt az ember persze bevállalja ezeket a kockázatokat, de az edzéseket próbáld meg a reggeli/esti órákra sűríteni, a kánikulában edzéssel gyakran nem fejlődést, hanem csak egészségkárosodást ér el az ember.
simál lehet bringázni, viszont pár dolgot megjegyeznék, amit eddig a többiek nem mondtak.
Ha kulacsban viszed a vázon a vizet, ilyen időben megmelegszik benne a víz, főleg ha sötét színű a kulacs.
Ha úgy érzed, kimelegedtél, mindenképpen állj meg, de soha ne a napon... mindig árnyékban... ha nincs más, akkor az első fa árnyékában, még ha gazos is a placc, az életed múlhat rajta, hogy lehűlj... ha van elég vized, még ha már hugymeleg is, érdemes ilyenkor a felsőtestedet bedörzsölni vízzel, mert a párolgó víz lehűt.
én ilyen időben max 50km-t tekerek, de az alatt elfogy 4-5 liter víz...
mindenképpen érdemes izotóniás italt is vinni, mert rengeteg elektrolitot is veszítünk ilyenkor, aminek fokozott vízfogyasztás mellett, akár vízmérgezés is lehet a következménye.
A legrosszabb, hogy kánikulában sok esetben nem tudjuk megállapítani, ha leesik a cukrunk, szóval mindenképpen legyen nálad egy kis szénhidrát is.
"Sün Integré"
nézd, valahol ez is olyan, mint a dohányzás. mindenki azt gondolja, hogy neki nem ár, hány és hány cigit szívott már el, és semmi baja, még csak nem is köhög... aztán egy nap rájön, hogy tévedett
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!