Váltó nem működik jól?
Múltkor be akartam rendesen állítani a váltómat, ami részben sikerült:
1 váltásra felfelé (nagyobb fogaskerékre) 1-et ugrott, mindegyikre, rögtön.
lefelé már nem volt olyan gyors, és az 5-öst kihagyta.
(annyit kellett volna állítani rajta, hogy ráugorjon, hogy utána teljesen rosszul működött volna)
Azóta lett pár fejlemény:
- Észrevettem, hogy valószínűleg a hajtókar/első fogaskerék ferde egy kicsit (pár mm)
- lecseréltem a váltókart, mert már szétesőben volt
régi bicaj, régi alkatrészekkel
hátsó váltó: Falcon Index System
új váltókar: shimano, 6 sebességes
racsni 6 sebességes
Eredmény: egyelőre még annyira sem tudtam beállítani, mint ahogy eddig működött.
úgy tudom kompatibilis a FIS a SIS-sel
Észrevétel: mintha a váltó ugyanarra a fokozatra össze-vissza távolságban állna be
miért:
- beállítom úgy, hogy bizonyos sebességre pont átugrik, elváltok, majd újra már nem megy rá
- 5-ös, 4-es fokozatra felugrik, nincs karcogó hang, 3-asra nem teszi fel, visszaváltok, és a lánc karistolja a 3-as fogaskoszorút...
Mi okozhatja ezt?
Egyszerűen régi a váltó?
Túl kopott a fogaskoszorú-lánc?
Görbe lenne a váltó?
Tipikusan bowden külső hiba!! Azt nézd meg, hogy milyen a bowdenkülső. SIS vagy SP. Csak ezek jöhetenek szóba. Sajnos sokszor nagyon rossz minőségű vagy fékbowden külsővel szerelik a váltórendszert.
Szintén gond lehet, hogy a bowdenhuzal megtört, vagy belerohadt a külsőbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!