Alacsony termetűként mennyire érdemes 29-es montit vagy fatbike-ot vennem?
163 cm.
Eddig ahány boltban jártam mindenhol azt mondták ne nézzem a a 29-es montikat, alacsony vagyok hozzá.
Igaz ezek is léteznek 16-os 17-es vázmérettel, de akkor is monstrumok nekem. És még ráadásul hülyén is nézek ki rajtuk.
Felültem egyre és tényleg hülyén nézek ki. Ráadásul a 26-os monti után úgy éreztem mintha magaslesen lennék. Persze egy bolti felülés nem pótolhat egy valós tereptapasztalatot.
Hát a kényelmes kritériumnak a mostani montim is megfelel.
Ha ez a lényeg (és tényleg ez voltaképp) akkor véget is ért a dolog.
"lényeg,hogy kényelmes "
Szia.
a legjobb ha Én válaszolok, 163 cm vagyok én is, a rövid lábú kategóriából ráadásul, és nálunk a vázméret tényleg kritikus.
Nos, kb másfél éve én is ezzel küzdöttem, elmondom a story-t.
Bementem egy elég nívos kerékpárboltba pesten, mondom montit szeretnék. Közölték, hogy 29 élből felejtős. Kérdem, hogy miért. Erre ők: hát túl alacsony vagyok hozzá, meg hülyén nézek ki / kérdem én kinek? a hegynek, az útnak? ez nem szépségverseny basszus/. Van jó pár versenyző, akik velem, vagy még nálam is egy magasságban vannak és lazán tolján 29er bringákat.
Nos, mondom jó, akkor milyet vegyek? Erre ők: csak is 27,5, és abból is XXS /na az néz ki csak igazán hülyén ha már szépségversenyről van szó/, mondom ok, próbáljuk ki. Átléptem egy XS-es 16-os vázon, pont jónak éreztem, mondták, hogy ááá ez túl nagy, pont az ülepemnél volt a felső cső /átlépési magasság 73 cm volt, még pont a határ/.
Ajánlottak két bringát, az biztos jó lesz, az egyik egy Specialized, a másik egy Cube volt. A cubnak 64 cm volt az átlépési magassága, most jön a poén, a Specializednek 75 cm :DDDD, biztos értettek hozzá.......
Sokat kerestem én is, hogy milyen 29er lenne jó.
4 fő márkát ajánlanék 29er, amiket nekünk törpéknek is gyártanak. A lényeg az átlépési magasság jó ha 70 cm alatt van.
Niner - USA-ban és Nyugat Európában lehet főleg kapni sajna, csak MTB-ra szakosodtak, nagyon nívós márka. Átlépési magasság itt is 69 cm.
Merida- nem kell bemutatnom, Big Nine bizonyos típusai pl 800 és 900 vagy még alatta van 15"méretben/átlépési magasság 69 cm körül van/, örökélet gari
Specialized - Rockhopper, vagy Fate /női/, ezek árban húzósak, de a márkát nem kell bemutatni, örökélet garancia stb, itt is van 70 cm alatt átlépési magasság /standover height/ bizonyos típusoknál.
És nálam a nagy kedvenc, már relatíve egész jó áron kapsz carbon vázzal is.
Ghost HTX sorozat, abból már a 3LC nagyon jó, XS ben átlépési magasság 67,5 cm!!!, tehát pl a fent említett példában az átlépési magasság alacsonyabb ennél a bringánál/ nem női/, mint egyes 27,5 XS-es modelleknél...
és a vázgeometria győztes több elit szaklap szerint is. Világkupát is nyertek vele, sőt olimpiát is pl a nőknél.
Nagyon szeretem és egyáltalán nem nézek ki hülyén rajta!
és ha még mindig nem győztelek meg róla, hogy alacsony embereknek is jól áll a 29er, akkor keress rá a következő emberkék képeikre, ők versenyeket nyernek 29er bringákkal, nők és 165 alatt vannak bőven
Emily Batty
Chloe Woodruff
Kicsit magasabban van a súlypont, de mivel alacsonyak vagyunk, ezért ez annyira nem számít, nyilván lomhábban kanyarodik mint a 26 os, viszont maratonon, illetve hosszabb távokon millószor gyorsabb és könnyebb vele lépcsőn, illetve letöréseken lejönni, a magasság az elején nekem is furcsa volt, ezt egyébként 20 vagy annál nagyobb fokú stucnival lehet csökkenteni, lásd link
És itt egy videó, alacsony csajszi Niner 29er bringán, szerintem egyáltalán nem fest hülyén rajta.
https://www.youtube.com/watch?v=Lq_RiRc566s
Bár mondjuk sokan úgy vannak ezzel is, hogy van aki még úgy tartja, hogy le kell érnie a lábadnak a földre miközben ülsz a nyeregben..........no comment.
szóval csak bártran a 29er el!
Hát igen, többek között a Cannondale bringám használatijában is mi olvasható a legelején? Mint elemi fontosságú pont? Ez.
Bár mondjuk sokan úgy vannak ezzel is, hogy van aki még úgy tartja, hogy le kell érnie a lábadnak a földre
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!