Ti hány évente szoktatok új kerékpárt venni?
Én két évente, mivel szinte minden nap biciklizek a városban és eléggé elhasználódik rajta egy idő után minden és zörög, kattog az egész, meg néhol rozsdás is. Most nemrég akciósan vettem egy össztelóst, ez lehet három évig is kibírja, a régi elhasznált bringámról meg leszedtem a még jó alkatrészeket (lámpák csengő csomagtartó stb) és lomtalanításon kiraktam.
Így jobban megéri, három-négy havi BKV bérlet árából van egy biciklim ami évekig elmegy.
Ne vegyél sz4rt, tartsd karban, és így sokkal tovább kibírja, akár évtizedekig is. Az ilyen pár tízezres össztelósok például kapásból a fölösleges kategóriát képviselik. Egyszer vettem gyerekkoromban ilyen biciklit. Javítgatással és szakszerű használattal bírta hat és fél évig, utána már úgy gondoltam, nem éri meg a belepofozott pénzt. Azóta van egy montim, 4 éves, ugyanolyan, mint újkorában, pedig van már benne néhány ezer kilométer. Valamint vettem mellé egy retro országútit is. Elhiheted, az sem mai darab, de teljesen kielégítően működik, persze kicsit tatarozva volt.
Tehát a minőség és a törődés, amiket majd meghálál a gép. Kétévente lecserélni a bringát röhejes. Az előbb említett tényező közül hiányzik az egyik legalább. Ne legyél ennyire könnyelmű. A "kattog" meg a "rozsdás" még messze nem a "kell egy új bicikli" kategória. Megfelelően kell karban tartani, ápolni. Akkor egyrészt sokkal később jönnek ki ezek a hibák, másrészt ha már egyszer kijöttek, még akkor is javíthatók.
Viszont ilyen pártízezres (össztelós) agyrémeket tényleg ne vegyél. Nem csoda, hogy elromlik. Csak a bosszúság van velük.
Van különbség a koszos Lambó és a tönkrement alkatrészek között. Voltam szervizben és a bicikli árának több, mint a feléért végezték volna el anyagköltséggel együtt a javításokat. És nem vagyok gazdag, mielőtt valaki irigykedne.
Évente 100 ezer forint BKV bérletre olcsóbb, vagy 2 évente 30-40 ezer egy biciklire, amire aztán a gumik nyomásán kívül rá se kell nézni?
Hát ha a gumik nyomásán kívül tényleg semmit nem nézel meg, akkor valóban elhasználódik :)
De nem ez a sztenderd, hogy valaki ennyire ne nézzen rá a bringájára, szóval ne csodálkozz, hogy furcsán néztünk az "elhasznált bicajt x év múlva lecserélni" fogalomra. Az a sztenderd, hogy ránézünk, a kopó alkatrészeket lecseréljük pár hetente-havonta, nem az egész bicajt. És így-ahogy mások is írták-akár egy életen át kitart.
Ha neked így jobban megéri, az a te dolgod, de erre nem fogsz igazán választ kapni, mert az emberek többségénél nem bevett dolog az, hogy párévente cserélje az "elhasznált" bicaját.
Én a fiximre másfél év alatt (8000km) vettem egy külsőt (5000, szétkapta a skid) egy hajtókart (3000, kitökösödött a skidtől) két belsőt (2000, általában ragasztom a gumikat) meg egy új markolatot (2000, szérmorzsolódott a skidtől : ) ez 12rongy. egy fixin, ami azér pusztul. ha nem gyilkolnám, hanem SS-ként mennék vele, 2 rongyot kellett volna ráköltenem. Három év alatt az 4000 forint.
ha te három év alatt gallyravágsz egy kerót, az csak azért lehet, mert alapból elég gyenge eresztést vettél meg. Simán el tudom képzelni, hogy az akciós össztelós gépek annyira szarok, hogy 3 évet sem bírnak ki. de akor minek nem veszel egy normális bicajt.
Nekem egy 1994-ben vásárolt peugeot országútim van amit rendszeresen karban tartok. A hátsó kerék le lett már cserélve de csak azért, hogy a menetes racsnyi helyet kazettás legyen fent mert erre rátudtam tenni a 11- 22-es fogassort az eredeti 14-28 helyet.
Rendszeresen karban tartom és vigyázok rá - nem adnám egyetlen modern új kerékpárért sem - minden a keréken kívüli alkatrésze eredeti.
Ezt a kerékpárt rendszeresen használom heti 4-5 alkalommal (átlagban) alkalmanként 30-50 kilométer között szoktam teljesíteni de előfordul ritkán 120-140 kilométeres táv is.
"Én két évente, mivel szinte minden nap biciklizek a városban és eléggé elhasználódik rajta egy idő után minden és zörög, kattog az egész, meg néhol rozsdás is."
Én is bringázok szinte minden nap, éves szinten 7-8 ezer kilométert,és láss csodát nem zörög,nem kattog, nem rozsdásodik/6 éves bringa/, lehet hogy a hiba nem a bicóddal van, hanem a hozzáállásoddal?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!