Mennyit számít a vázgeometria a sebes haladásban? Azonos felszereltségű bringák csak a vázgeometria a különbség.
Két fitness bringa között dilemmázzok. A felszereltségük gyakorlatilag azonos, egy különbség: az egyiknek trekking-szerű váza van (csapott háromszög) míg a másiknak országúti klasszikus.
Melyik legyen? Van egyáltalán jelentősége?
Az országúti vázgeometria nem csak a légellenállás miatt segít, hanem az előre dőlő testhelyzet miatt a farizmok előfeszítettsége is nagyobb, ami miatt hatékonyabban működnek.
Másrészt, bár ránézésre úgy tűnhet, az egyenes tartás jobb a hátnak és a deréknak, ez vagy nem igaz, vagy egyénfüggő. A függőleges és a teljesen előre hajló, vízszintes tartás között sok átmenet van, és a teljesen felegyenesedett esetben az összes kátyú ütését egyenesben megkapja a gerinced, ha előre dőlsz valamennyire, akkor sokkal kevésbé.
Harmadrészt pedig nehéz hátizsákkal (pl. ha notebookot viszel) egyenes tartással leszakad a vállad kb. 5 km után, ha egy kicsit előredőlsz, akkor nem a válladat húzza a súly, hanem szépen felfekszik a hátadra.
Úgyhogy a válasz sok szemponttól függ. Hogyan használnád a biciklit, naponta, vagy pl. csak havonta egy-két hétvégén? Ha munkába járnál vele, milyen távolságra? Hétvégi felhasználás esetén komoly túrákat szeretnél vagy csak ilyen lötyögős-kikapcsolódós biciklizést? Vinnél-e nehéz hátizsákot vagy notebookot?
is is.
mondjuk egyszerre 80-90 km letekerése komoly túrának számít. sztem.
nehéz málhát sose viszek.
annál is inkább kérdés a dolog, mert trekkingem már van és kettő meg minek.
Hétvégi felhasználás esetén komoly túrákat szeretnél vagy csak ilyen lötyögős-kikapcsolódós biciklizést? Vinnél-e nehéz hátizsákot vagy notebookot?
Szia!
80-90 km-en szerintem már éreznéd a hasznát. Ha az országúti geometriát választod, még mindig vehetsz hozzá magasítós stucnit, ha nem vált be. De szerintem be fog válni.
Munkába járásnál nem írtad, hogy mi a távolság és milyenek az útviszonyok. Ha a külvárosból jössz be, akkor valószínűleg jössz olyan főútvonal úttestjén, ahol ki tudod használni az országútit. Ez a lámpáktól is függ, a Soroksári úton vagy a külső Üllői úton tényleg jó, a Weiss Manfréd út is ilyen volt, amíg nem volt kerékpárút. Belvárosban már nem előny az országúti, ott már fárasztó tartani a fejed és nehezebb jól körülnézni elsőbbségadáskor, figyelni a lámpákat.
hát ennyi erővel a nyerget is leültethetem minimumra.
sajnos azért forgalomban is vagyok bőven, de időközben átgondoltam a dolgot és bevállalom az oútis vázat, mert mint írtam trekking már van kettő meg minek.
Ha az országúti geometriát választod, még mindig vehetsz
hozzá magasítós stucnit,
"hát ennyi erővel a nyerget is leültethetem minimumra."
Azért a nyeregnél ez nagyon nem mindegy, ott a lábad hosszához kell állítanod, és annyira sok variációs lehetőség nincsen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!