Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Vékony vagy vastag kerekű...

Vékony vagy vastag kerekű bicikli? Váltos vagy nem váltós?

Figyelt kérdés
Miben különbözik a vékony ill. vastag kerék? Én városban szeretném használni, kizárólag bicikli úton ( szerencsére ma már mindenhol van ) ami elég jó állapotú. Mennyire nehéz hajtani egy vékony kerekű biciklit? Illetve, ha nincs rajta váltó az nem annyira előnyös vagy attól még lehet vele könnyen, gyorsan haladni. Nem nagyon értek a biciklikhez, csak munkába járáshoz kellene. Fontos lenne, hogy ne kelljen tul nagy erőt kifejteni, de azért mégis tudjak vele haladni. Köszönöm a válaszokat.
2013. máj. 12. 18:32
 1/4 anonim ***** válasza:

Szerintem egy fitness biciklit vegyél, ennek vékony kereke van, váltós is. Vékony vs vastag kerék: vékonnyal könnyeb haladni, betonra ajánlott, vastaggal nehezebb de jó a tapadása pl nedves földúton, terepen stb, ezért a vékonyabbat ajánlom

Váltó-nem váltó: mindenképp váltósat vegyél, nekem van egy nem váktós bicajom is és sokkal rosszab tekerni, képzeld el, mintha a kocsiban csak egy sebesség lenne amivel 0-200ig kell haladni. Szóval egy fitness vagy esetleg trekking bicajt ajánlok.

2013. máj. 12. 19:09
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Figyu: vekony-vastag

Lanyok velemenyevel ellentetben :) es persze ezesetben a vekony gumi kemeny utra valo, ahol az utegyenetlensegeket nem kell elnyelnie a guminak ... tehat minel vastagabb/balonosabb egy gumi, annal zordabb terepkorulmenyekre van.

Tovabba ... minel kisebb feluleten surlodik a futofelulet, annal kisebb az ellenallas, ami ugye azt jelenti, hogy konyebben hajthato.

Eppen ezert a virsli kerekeket 9bar koruli nyomasra fujjak, mig a MTB-os szafalade kerekbe csak a fele kell, hiszen ez utobbi esetben a guminak puhabbnak kell lennie a terepviszonyok enyhitese miatt.

Valtonal is hasonlo a logikai helyzet: ha csak egy sebessegi fokozatod van, kenytelen vagy sajat erobol megoldani az emelkedoket es a kigyorsitasokat ... viszont ha kulonbozo fokozatok kozott tudsz kapcsolgatni, akkor ugyan azon eromunka mellett, az attetelek miatt mas es mas teljesitmenyt tudsz elocsal ni a kerekparodbol.

Tehat valto nelkul beleszakadsz egy komolyabb emelkedobe, mig egy valtos bringan kapcsolsz egyet-kettot es ugyan olyan erokifejtessel feltekersz az emelkedon.

2013. máj. 13. 08:16
 3/4 Linkoln ***** válasza:

Vékony kerék király kerék, vastag kerék meg borzalom. Vastag kerékkel más a kerekezés élménye, mintha két külön világ lenne. Én vastag gumival utálok tekerni vékonnyal meg kedvenc sportom, hobbim, kikapcsolódásom...

Egyértelműen keskeny gumit javaslok. Sokan mondják hogy jaah, hát kicsit rázósabb úton a vastag az igazi. Ez nem igaz. A profi MTB-sek használnak olyan gumikat amilyeneket tesznek a tömegbe gyártott városi célú felhasználású bringákra. Meg olyan áttételeket, mint a profik... Semmi értelme. Városon belül és kivül outon mindenképp nagyon keskeny gumit javaslok. Nagyon élvezni fogod vele a hajtást.

Én 21mm-es gumival 10 baron tekerek, télen nyáron esőben hóban, aszfalton, beton úton, föld úton, terepen, vasúti töltésen, kátyúkban... És tökéletes nekem. 4cm-es gumival nem is tudom mikor mentem utoljára, de majdnem beolvasztattam a kerékpárt annyira meggyűlöltem. Elindultam messzire vele, mellettem barátom jött az időfutam bringámmal és lassan mentünk, de az a vágy hogy csak egy kicsit hadd ülhetnék át amarra, most szenvedek ott meg micsoda élvezet lenne ilyen lassan tekerni.. :D

És a széles gumis bringákat nem úgy szokták beállítani mint a keskeny gumisokat szóval nekem még kényelmetlen is. Legjobb a keskeny! Váltós, már csak a szél iránya is váltásra késztet. Ha tudod tartani mindig minden körülmények között a megszokott pedálfordulatot minden okés. Ha nem akkor kellemetlen a hajtás gyakran.

Fitting, azaz speedster! Olyasmi mint az outi csak mtb beállításokkal. Egy hibrid, határeset. Nem olyan mániákus mint egy outi.

2013. máj. 13. 10:15
 4/4 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! :)
2013. máj. 21. 15:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!