Egy kerékpáros túrára milyen felszerelést és szerszámokat kell magammal vinni? (többi lent)
Nyáron pár barátommal el akarunk menni Tokajba ami tőlünk kb. 80-90kmre van.
Mik azok amiket érdemes magunkkal vinni? Gondolom belső gumi ajánlatos. Szinte minden gyorskikapós csavarral van rögzítve. De attól függetlenűl miket szerezzünk be?!
Ami nélkül szerintem el se indulj:
-pótbelső(k), gyors cseréhez defekt esetén
-gumijavító készlet (ragasztó, folt, esetleg öntapadós folt, gumileszedő. Esetleg feltöltheted a belsőt Slime-mal, vagy hasonlóval), amivel megragasztod a lyukasat, amikor célba érsz, ezután az lesz a pótbelső
-(mini)pumpa - enélkül az előzőek mit sem érnek
-működő első-hátsó világítás
-víz
-jobbfajta lakat (!)
-(pénzzel és árammal)feltöltött telefon (+töltő)
-készpénz (egy-két ezer)
-bankkártya + személyi iratok
Praktikus lehet ilyen vagy olyan szempontok alapján, és attól függően mennyi időre mentek:
-esőkabát (minél kisebbre összehajtogatható)
-láthatósági mellény
-sisak (a vélemények megoszlanak, szerintem érdemes viselni)
-multiszerszám
-váltás gatya, zokni, egyéb ruházat igény szerint
-tisztálkodó felszelés, de minimum egy szappan, vagy mini tusfürdő, fogkefe, fogkrém, kisebb törölköző, klotyópapír, hogy ne a gatyáddal kelljen kitörülni a valagad, ha útközben jön rád a hasmars
-kis eü. csomag (ragtapasz, kézfertőtlenítő, esetleg kötszer, fertőtlenítőszer, én spec. gyógyszereket nem szedek, de van, aki nem tud nélkülük élni)
-naptej
-rovarriasztó, ha nem bírod a szúnyogcsípéseket (engem spec. nem zavar - kullancsok annál inkább. Ne menj vizelni a susnyásba)
-koton (ha nem akarsz gyereket)
-ha lány vagy, akkor intim betét, vagy tampon.
Kaját felesleges szerintem vinni, minden településen van valami bolt, ha megéhezel - ezért kell a pár forint kp.
Éhgyomorra ne indulj el, de ne közvetlenül inulás előtt egyél, és ne zabáld tele magad. A víz viszont kell, a folyadékpótlás folyamatossága szükséges, főleg nyáron.
A kerékpárod kifogástalan műszaki állapotban kell legyen.
KRESZ-nek megfelelő minimális felszereltség: előre fehér vagy kadmiumsárga, hátra piros fényt kibocsátó világítás (az új szabályozás szerint már a villogó hátsó világítás is megengedett), legalább az első keréken legalább egy, mindkét oldal felé hatásos borostyánsárga fényvisszaverő (aka. küllőprizma), előre fehér, hátra piros fényvisszaverő - erről is sok a vita, 500 forint egy készlet, jobb ha van. + Csengő. Ebből vannak egészen kicsik is, az enyém a kormányszárra van szerelve, elsőre észre se venni. Extrém kukacos rendőrt viszont simán le lehet szerelni vele. Külön működtethető első és hátsó féked legyen. Ezen a fixis hipsterek szoktak fennakadni, aztán meg vannak sértődve, ha a rendőr megbünteti őket. Ezekről lehet vitázni, de csak a fórumon. A zsaruval viszont nem úgy vitázol, mint a fórumon, tehát nem érdemes támadási felületet hagyni. A sisakot is ezért (is) érdemes viselni. Ami nem kötelező, de célszerű még, az a teljes méretű sárvédő.
Ezek nagy része egy nagyobb kormánytáskába vagy övtáskába (amit szintén valahova a biciklire érdemes rögzíteni) belegyömöszölhető. A hátizsákot felejtsd el. 80 km-es távon már igen kényelmetlen tud lenni.
Nyárig még van időd elolvasni Dr. Nagy Sándor kerékpáros könyveit (alapmű, bár nem mai darab egy sem), meg bogarászni mondjuk a bikemag.hu cikkei között.
...ja, most olvasom, sátor, meg balta. Csomagtartó mindenképp legyen, szerintem minden bringán, hogy meg tudjátok osztani a cuccot. Mint írtam, a hátizsák felejtős.
Egyébként nekem Tokaj 77km volt, Tiszalöknél komppal keltem át, gyökketővel mentem, így volt valamivel kevesebb, mint négy óra. Nem vittem annyi cuccot, mint amennyit fentebb írtam, beb@szni mentem Hegyaljára. (Ebből kifolyólag visszafelé vonattal kellett jönni :D :P)
Az úttest néhol kritikán aluli, legközelebb montival, vagy inkább trekkinggel (vagy túra, vagy fitness, vagy ciklokrossz - ballonosabb gumik, egyenes kormány, kényelmesebb testhelyzet) megyek, nem országútival.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!