Tandem kerékpár? Valakinek tapasztalat?
Nem adódik össze. A biciklizésnél az ellenállás nagy részét a légellenállás adja. A légellenállás okozta erő közelítőleg a sebesség négyzetével arányos. Közelítsük a problémát úgy, hogy tandemnek azonos sebesség esetén akkora a légellenállása, mint egy nem tandem biciklinek. Felteszem, hogy erre a 20 km/h-ra önállóan képesek, nem egymás szélárkényában. Tehát, ha tandemre ül két kerékpáros, akkor összesen fele akkora légellenállási erőt kell leküzdeniük. Ez ekvivalens azzal a kérdéssel, hogy mennyivel gyorsabban megy egy biciklis, ha kétszeres teljesítményre képes.
Innét már nincs kedvem magyarázni, és ilyen kései órán már nem látom át, de vagy 20km/h*gyök2 (kb. 28km/h) vagy 20km/h*köbgyök2 (kb. 25 km/h) fog kijönni. Inkább az utóbbi, de majd reggel átgondolom :)
Ez persze közelítés, csináltam egy modellt, ennek során elhanyagoltam egy rakás tényezőt és itt kiszámoltam, hogy mennyi lenne. A valóságban az elhanyagolt tényezők akár jelentősek is lehetnek, jobb közelítést nem tudok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!